Polonyalı yetkili: Laiklik, 'Hıristiyan fobisi' hastalığıdır

Fransa'daki haçlı Papa heykeli, Fransa ile Polonya arasında "laiklik" gerilimine yol açtı.

Dış Haberler

Fransa'nın Polermel kasabasına yerleştirilen Papa II. Johannes Paul heykeli, Fransa-Polonya ilişkilerinde gerilime yol açtı.

Polermel belde belediye başkanının özel gayreti ile kamusal alana haçlı Papa heykeli dikilmesi üzerine, durumu protesto edip İdari Mahkeme'ye başvuran yurttaşlar, heykel üzerindeki haçın çıkartılması kararını sağlamıştı.

Fransa İdare Mahkemesi'nin kararı sonucunda, yedi buçuk metre yüksekliğindeki heykelin üzerindeki haçın sökülmesi gerekiyor.

POLONYA KÜLTÜR BAKANI YARDIMCISI LAİKLİĞİ 'HASTALIK' OLARAK GÖRÜYOR

Polonya Kültür Bakanı Yardımcısı Jareslaw Sellin, Fransa İdare Mahkemesi'nin aldığı bu kararı protesto etti.

Jareslew Sellin, ''Büyük bölümünü Batı Avrupa'da gördüğümüz bir hastalık var. Hristiyan fobisi hastalığı. Oysa ki, uygarlığımız Hristiyan değerleri üzerine kuruludur. Ayrıca konu dünyaca ünlü bir Polonyalı ile de ilgili: II. Johannes Paul. Bizim önerimiz şudur: Bu anıt hiçbir ideolojik sansüre uğratılmadan Polonya'ya getirilmelidir" dedi.

Deutschlandfunk'un haberine göre, Fransa'nın Varşova büyükelçisinin de açıklama yaptığı haçlı Papa heykeli, Fransa'daki mevcut yasalara aykırı. Büyükelçi, Fransa İdare Mahkemesi'nin aldığı kararı, din-devlet ayrılığını tanımlayan ve 1905 yılından beri yürürlükte olan kamusal alanlarda dini sembollerin bulundurulmaması yasasından kaynaklandığını ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron konu hakkında yaptığı yorumda, sorunun siyasi zeminde değil hukuk devleti kuralları içinde ele alınması gerektiğini söyledi.

Polermel Belediye Başkanı, heykel üzerindeki haçın kalması için mücadele edeceğini açıklarken, laik yurttaşlar kamusal alanlarda dini sembollerin bulundurulmaması konusunda duyarlılıklarını sürdüreceklerini ifade ettiler. Laik yurttaşlar, kamusal alanlarda dini sembollerin yasadaki laiklik ilkesi ile çeliştiğine dikkat çektiler.