Papa'nın kurduğu komisyonun üyesi: Papa hiçbir şey yapmıyor

Papa'nın kurduğu cinsel suçarla mücadele komitesinin hiçbir işe yaramadığı belirtiliyor.

Dış Haberler

Alman haber kanalı n-tv'nin bu sabah geçtiği habere göre, Papa Françis tarafından örgütlenen ''Çocukları Koruma Komisyonu'' üyesi Peter Saunders, ''Papa cinsel suçların açığa çıkması için hemen hiç çaba göstermiyor'' açıklamsında bulundu.

Katolik kilisesi içinde dinsel kariyer yapmaya çalışan çocukların uğrayageldikleri cinsel istismarlara karşı ''sıfır tolerans'' uygulanacağını söyleyen Papa Françis'in sözlerinin arkasında durmadığını belirten ve kendisi de bir cinsel taciz eski  kurbanı İngiliz din adamı olan  Peter Saunders, 17 kişilik araştırma komisyonundan yakın bir zaman önce atılmıştı.

ENTRİKACI KOMİSYON
Şubat 2015'de doğrudan Papa Françis'in emriyle kurulan komisyon, 6-7 Şubat 2015'de komisyon üyeleri ile ilk toplantısını gerçekleştirmişti. Aynı yıl içerisinde Papa Françis'in ''Yüzlerine vurulmamak koşulu ile çocuklar eğitim amaçlı ebeveynlerince dövülebilir'' açıklamasına en sert tepki komisyon üyesi Peter Saunders tarafından gelmiş, Saunders'e karşı mesafeli bir tutum içine girilmişti.

Haziran 2015 içinde Avusturalya Katolik Kilisesi içinde çocuklara yönelik cinsel istismar iddialarını araştırma çalışmaları başlayınca, Sidney ve Melborn bişofluklarından sorumlu kardinal George Pell'in cinsel taciz dosyalarını manipüle ettiği iddiasını dile getiren Peter Saunders, Kardinal George Pell için, ''soğuk, vicdansız ve patolojik bir vaka'' nitelemelerinde bulunmuş, bu kişinin Avustralya'da  ''Vatikan'ı temsil edemeyeceği''ni söylemişti.

Bu olay üzerine söz alan Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, Pell'i koruyarak, komisyon üyesi Saunders'in ''yetkilerini aştığı''nı iddia ederek,  konuyu savuşturmak istemişti. Lombardi, Saunders'in medyaya açıklamalar yapmasını da kınamış, bunun kabul edilemez bulduğunu açıklayarak Saunders'in komisyon üyeliğinden atıldığını duyurmuştu.

SAUNDERS'E DESTEK
Saunders ise yaptığı açıklama ile şunu söylemişti: ''Hiçbir yere gitmiyorum. Yerimi terk etmeyeceğim. Yalnızca bir insan beri görevimden alabilir, o da Papa'dır'' diye yanıt vermişti.

Saunders'e destek amacıyla açıklama yapan ve kendisi de eski bir cinsel taciz mağduru olan Şilili din adamı Huan Carlos Cruz, ''Olayı yaşayanlardan biri olarak söylüyorum: Bu komisyonda yaşananlar tam bir utançtır'' dedi. 

Aynı konuda açıklama yapan Amerikalı anti-taciz portalı BishopAccountability.org editörü Anne Barrett Doyle de komisyonun bağımsız olmadığını belirterek,  içindeki entrikalara dikkat çekmiş, gerçeklerin üzerinin örtülmeye çalışıldığını  belirtmişti.