'Pakistan'daki İslami okullarda cinsel istismar çok yaygın, polis yoksula değil mollaya yardım ediyor'

Pakistan'daki medreselerde çocuklara cinsel istismarın çok yaygın olduğu, devletin istismara uğrayan çocukları korumadığı belirtiliyor.

Dış Haberler

Pakistan'da İslami eğitim veren medreselerde çocuklara yoğun olarak cinsel istismar yapıldığı belirtiliyor. Yapılan araştırma din adamlarının güçlü olduğu Pakistan'da, cinsel istismarın üzerinin örtüldüğünü ve istismarcıların ceza almadığını gösteriyor.

AP'nin araştırmasına göre istismarcılar nadiren yargılanırken, polisin din adamlarına karşı harekete geçmemek için para aldığı belirtiliyor. Pakistan'ın yasal sisteminin ailelerin suçluyu "affetmesine" izin verdiği, bu sebeple ailelere de "kan parası" ödendiği kaydediliyor.

Son on yılda cinsel istismara uğramış yüzlerce çocuk bulan AP'nin aktardığına göre Pakistan'da en az 2 milyon çocuk İslami eğitim alıyor. Polis belgelerine ve istismara uğrayanlarla yapılan görüşmelere dayanan araştırma, istismara uğrayan çocuk sayısının yüksekliğini gösteriyor.

Ailelerin din adamlarından ve dini örgütlerden çekindiği, bu sebeple yaşananları kimseye anlatamadığı belirtiliyor.

'YAŞANANLARIN BOYUTUNU ÇOK BÜYÜK

Bir bakanlık yetkilisi, medreselerde yaşanan istismarın yaygınlığına dikkat çekerek, "medreselerde binlerce cinsel istismar vakası var, bu çok yaygın ve hala devam ediyor" diyerek durumu anlatıyor.

Din adamlarının ülkedeki İslami yasaları kullanarak aileleri korkuttuğu, "dine hakaret" gibi yasalar sebebiyle ailelerin din adamlarına karşı çıkamadığı bildiriliyor.

Adı verilmeyen bir başka yetkiliyse "bu Pakistan'da küçük bir olay değil, onların neler yapabileceğinden korkuyorum. Yaşananların boyutunu ortaya koymak için ne gerekir bilmiyorum. Bunu denemek çok tehlikeli" diye konuşuyor.

'POLİS YOKSULA DEĞİL MOLLAYA YARDIM EDİYOR'

Azam Hüseyin isimli bir Pakistanlıysa, "yoksul insanlar korkuyorlar, bu yüzden bir şey demiyorlar" diyor.

Hüseyin, "polis mollaya yardım ediyor, yoksula yardım etmiyor. Yoksullar bunu biliyorlar bu yüzden polise bile gitmiyorlar" diye konuşuyor.

Pakistan'da İslami eğitim veren 22 bin kayıtlı medrese olduğu söyleniyor. Medreselere gidenlerinse ülkenin en yoksulları olduğu, buralara çocuklarını göndermeleri karşılığında gıda yardımı aldıkları belirtiliyor.

Ülkede bunun dışında çok sayıda kayıtsız medrese olduğu da bildiriliyor.