Olimpiyatta Nazi vetosu yemiş Alman sporcu 103 yaşında hayatını kaybetti

Almanya'nın en iyi yüksek atlama sporcusu seçilen Gretel Bergman 103 yaşında hayatını kaybetti.

soL - Almanya

1936 yılında Almanya'nın en iyi yüksek atlama sporcusu seçilen Gretel Bergman 103 yaşında ABD'de yaşamını yitirdi.

1933'de Nazilerin iktidarı almasından sonra üyesi olduğu spor kulübü Ulmer FV'den çıkartılan Gretel Bergman, spor yaşamını devam ettirmek istemiş, bu amaçla 1935'de Londra'ya taşınmıştı.

Ancak Nazilerin ailesini tehdit etmesi üzerine Almanya'ya geri dönen Bergmann, 1936'da ülkenin en başarılı yüksek atlamacısı seçilmişti. ABD'nin Yahudi sporcuların veto edilmesi durumunda 1936 Yaz Olimpiyatları'nı boykot edeceğini açıklaması üzerine, yeniden listeye dahil edilmiş ancak bu yalnızca kağıt üzerinde kalmıştı.

'NAZİLERDEN DAHA İYİ OLMALIYDIM'

''Berlin 36'' belgesel filminde durumu şu sözlerle ifade etmişti Gretel Bergmann: ''Baştan beri şu duyguya sahiptim: Nazilerden daha iyi olmalıydım.''

1936 Yaz Olimpiyatları'nı yüksek atlama dalında Macar İbolya Csak 1,60 metrelik atlayışla birinci olmuştu. Bu, Naziler için kötü haberdi, çünkü İbolya Csak da Yahudi kökenli bir sporcuydu.

Yahudi kökeninden dolayı 1936 Yaz Olimpiyatları'na katılmasına izin verilmeyen  Alman sporcu, Almanya'yı terk ederek New York'a yerleşmişti.

Gretel Bergmann, hekim eşi Bruno Lambert'i New York'a almasından hemen sonra eşinin ailesi Holocaust'ta öldürülmüştü.

62 yıl Almanya'ya uğramayan Gretel Bermann, 1999'da Deutschlandfunk'a verdiği röportajda bu durumu yıllar sonra, ''Almanya'dan da, insanlarından da, dilinden de nefret ediyordum'' diye açıklamıştı.