Obama'nın güvenlik danışmanı Ruanda'daki vahşete müdahaleyi engellemiş

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak seçtiği Susan Rice'ın, Ruanda'da yaşanan soykırımda Birleşmiş Milletler müdahalesini sınırladığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

Gizli yeni kaldırılan Beyaz Saray belgeleri ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak seçtiği Susan Rice'ın, 1994 yılında Ruanda Soykırımı'nda Birleşmiş Milletler Müdahalesi'ni sınırladığını ortaya çıkarttı.

Yayımlanan 200 sayfalık belgeler ve notlar, katliamdan haberdar olan ABD'nin finansal sebepler ve çıkarlar sebebiyle soykırıma kayıtsız kaldığını gösteriyor.

Rice daha önce "Eğer 'soykırım' kelimesini kullanırsak ve hiçbir şey yapmadığımız görülürse, Kasım seçimlerinde ne olur?" dediği için tepki çekmişti, ancak yeni belgeler katliam sırasında ABD Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi olan Rice'ın BM güçlerinin Ruanda'dan çekilmesini öneren Richard Clarke ile birlikte müdahaleleri aktif olarak engellediğine de işaret ediyor.

Soykırımdan 8 ay önce yazışmalarda BM operasyonlarının azaltılmasını tavsiye eden Rice, bunlara para ayıramayacaklarını, bütçelerinin az olduğunu söylüyor. 2 Ağustos 1993'de bir yazışmada para bulunabilse bile ABD Kongresi'nin barışgüçlerine para ayırmaya karşı olduğunu belirterek ödemelerin yapılamayacağını söylüyor.

Bölgede asker bulundurulmaması gerektiğini savunan Rice, Fransa'nın taleplerine rağmen taraflar barış istiyorsa gözlemcilerin yeterli olacağını söyleyerek bölgede kuvvet bulundurulmasına karşı çıkıyor. Katliam öncesinde de gelen raporlara aldırmayan Rice, ABD'nin Birleşmiş Milletler müdahalelerine hayır demesi yönünde tavsiyeler veriyor.

Elyazımı notlarının ortaya çıkmasının ardından konuşan yetkililer, Rice'ın başkalarının dediklerini not alıyor olabileceğini, notların kendi fikirlerini yansıtmadığını iddia etti.