NYT: IŞİD silahları Çin yapımı ve Doğu Afrika'dan geliyor

The New York Times, Kobani'de bir Kürt'ün elinde gördüğü silahın tarihinin araştırılmasıyla, IŞİD'in eline Doğu Afrika'dan Çin malı silahlar geçtiğini ortaya çıkarttı.

Dış Haberler

The New York Times'ın haberine göre, Kobani'deki Avrupalı bir araştırmacı, bir Kürt savaşçının elinde ABD yapımı M-16 benzeri bir silah görerek silahın nereden geldiğini araştırmaya başladı. Başlangıçta IŞİD'den alınan silahın ABD tarafından Irak ordusuna verilmiş bir silah olduğu düşünülse de, sonrasında olayın böyle olmadığı anlaşıldı.

Silahın fotoğraflarını çeken araştırmacı, sonrasında silahın M-16 değil Çin Halk Cumhuriyeti yapımı CQ olduğunu ortaya çıkarttı.

Sonrasındaysa silahın nerede geldiği araştırılmaya başlandı. Silahın seri numarası okunamaz durumda olsa da, silahın 2013 yılında Güney Sudan'daki isyancı grupların kullandığı silahlarla aynı yerde ve yılda üretildiği ortaya çıktı.

Bunun silahın tarihine dair kanıt sunduğunu belirtilirken, silahın Doğu Afrika'dan Suriye'ye gelmiş olduğu söyleniyor.

Daha önce bölgede neden çok sayıda M-16 olduğuna dair söylentiler çıkmıştı, ancak son bulgular üzerine bu silahların da M-16 değil silahın Çin kökenli benzeri CQ olabileceği söyleniyor.

Yakında bütün bulunan silahların kökenine dair bilgilerin halka açıklanacağı söylenirken, bunların da Avrupa Birliği tarafından fonlanan iTrace isimli internet sitesinde yayınlanacağı açıklandı.

Haberde herhangi bir gruba verilen silahların dünyanın başka yerlerindeki çeşitli örgütlerin eline geçebileceğine dikkat çekilirken, IŞİD'in elindeki silahların da pek çok ülkeden sağlanmış olduğu vurgulanıyor.