Nusra Cephesi 18 'Eğit-donat'çıyı tutukladı iddiası

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin, Azez kentinde Eğit-donat programı çerçevesinde eğitilen 18 'muhalif'i tutukladığı iddia ediliyor.

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin, Azez kentinde Eğit-donat programı çerçevesinde eğitilen 18 'muhalif'i tutukladığı öne sürüldü.

Sputniknews'ten Hikmet Durgun'un haberine göre; Halep'e bağlı Azez kenti yakınlarında IŞİD ile muhalifler arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, akşam saatlerinde sıcak bir gelişme yaşandı. El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi örgütü, Eğit-donat projesi çerçevesinde eğitilen 18 muhalifi kent yakınlarında tutukladı.

Durgun'a konuşan Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, Nusra Cephesi örgütünün ABD'nin organize ettiği Eğit-donat projesinde eğitim gören Albay Nedim Hasan'ın da aralarında bulunduğu 18 muhalifi, ABD ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle Azez'de tutukladığını belirterek; "Bu kişiler Türkiye'den Suriye'ye dönerken, Azez şehir merkezinde Nusra Cephesi tarafından önleri kesilerek tutuklandı. Tutuklananlar Suriye vatandaşı ve hepsi Eğit-donat projesi kapsamında eğitilen kişilerdir. Tutuklananlar kısa bir süre önce ailelerini görmek için Türkiye'ye gitmişlerdi" dedi.

Cevizci, tutuklananların nereye götürüldükleri konusunda ise herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını sözlerine ekledi.

ABD-Türkiye-Suudi Arabistan ve Katar işbirliğiyla organize edilen Eğit-donat projesi kapsamında 6 bin Suriyeli muhalifin eğitilip donatılması hedeflenmişti ancak proje kapsamında sadece 60 kişinin eğitilmesi, projenin fiyaskoyla sonuçlandığı yorumlarına neden olmuştu.

2011 yılının sonlarında Muhammed Colani liderliğinde kurulan Nusra Cephesi, El Kaide'nin Suriye kolu olarak tanınıyor. 10 bine yakın silahlı militanının olduğu tahmin edilen Nusra Cephesi, Suriye ordusu ve zaman zaman da IŞİD ile savaşıyor.