New York Times Türkiye-ABD anlaşmasının ayrıntılarını yazdı

Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmanın detaylarını yazan New York Times gazetesi, uygulamada karşılaşılabilecek sorunlara değindi.

Dış Haberler

Türkiye ile ABD arasında varılan ve Suriye içerisinde “IŞİD’den arındırılmış bölgeler” oluşturmayı hedeflediği açıklanan anlaşmayı konu alan New York Times gazetesi, uygulamada karşılaşılabilecek bazı sorunlara işaret etti.

Anlaşmanın “görece ılımlı Suriyeli muhaliflerin denetiminde IŞİD’den arındırılmış bölgeler oluşturulmasını” hedeflediğini aktaran gazete, Türk tarafının söz konusu bölgeleri yerinden edilmiş Suriyeliler için “güvenli bölge” olarak görme eğiliminde olduğunu belirtti.

DERİNLİĞİ NE OLACAK?

Söz konusu bölgelerin ne derinlikte olacağı gibi ayrıntıların henüz kamuoyuyla paylaşılmadığını yazan New York Times, anlaşmayla birlikte ABD ve müttefiklerine ait uçakların Suriye uçaklarının operasyon düzenlediği bölgelere çok daha yakın alanlarda uçuş yapacaklarını, Suriye uçaklarının ABD ve müttefikleriyle işbirliği yapan grupları bombalaması durumunda ne olacağının belirsiz olduğunu vurguladı.

‘GÜVENLİ BÖLGE’ TARTIŞMASI

Anlaşmanın Suriye’deki Kürt milislerin zararına olacağını savunan New York Times, Türk ve ABD’li yetkililerin anlaşmayı “uçuşa yasak bölge” olarak nitelemediğini, ancak anlaşmanın buna oldukça yakın bir içeriğe sahip olduğunu ifade etti.

Gazete, “[Türk yetkililer] oluşturulacak bölgeleri Suriye yönetiminin muhalif bölgelerine yönelik hava saldırılarını kesmek, Türkiye’deki mültecilerin evlerine dönmelerine olanak sağlamak ve Türkiye’yi savaştan yalıtmak için istiyor ve yeni planı, bu amaçlardan bazılarına ulaşılmasını sağlayacak bir ‘güvenli bölge’ olarak adlandırıyor” dedi.

ABD tarafının anlaşmanın Suriye yönetimini hedef almadığını vurguladığını belirten New York Times, “[ABD’li yetkililer] de fiili bir güvenli bölgenin planın bir yan ürünü olabileceğini, resmi bir uçuşa yasak bölgenin anlaşmanın parçası olmadığını söylüyor” dedi.

HALEP VE FIRAT NEHRİ

Uçuşların Halep çevresi ve Fırat Nehri boyunca yapılacağını aktaran New York Times, bunun hayli iddialı bir askeri hedef olduğunu, söz konusu bölgenin IŞİD açısından büyük bir stratejik ve sembolik öneme sahip olduğunu savundu. Gazete, saldırıların düzenleneceği bölgenin aynı zamanda Suriye helikopterleri tarafından sık sık operasyon yapılan bölgelere uzanabileceğini yazdı.

Türk basının bölgenin, Suriye içerisine 25 kilometre uzanabileceğini yazdığını hatırlatan New York Times, bu durumda bölgenin Dabık, Menbic ve El Bab gibi IŞİD için önemli merkezleri de kapsayacağının altını çizdi.

AHRAR’A YARAYACAK

New York Times, anlaşmadan en fazla Fetih Ordusu içerisinde Nusra Cephesi’yle birlikte hareket eden El Kaide bağlantılı Ahrar’uş Şam ve benzeri grupların faydalanacağını öne sürdü. Gazete, Ahrar’uş Şam sözcüsü Ahmed Kara Ali’nin “IŞİD’in zayıflaması bizi savaş alanında güçlendirir. Biz zaten IŞİD’le açık savaş halindeyiz” sözlerini aktardı.