Netanyahu'nun gizli görüşmeleri ortaya çıktı: Filistin'le toprak değiş-tokuşu önermiş

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, özel bir temsilcisini Filistinlilere göndererek, toprak takası ve Filistinlilerin geri dönüş hakkını da içeren öneriler ortaya attığı iddia edildi.

Dış Haberler

Seçimlere hazırlanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu iç politikada zora sokacak bir iddia ortaya atıldı.

Yedioth Ahronot tarafından yapılan habere göre, bir önceki Başbakanlık döneminde Netanyahu, Filistinlilere özel bir temsilcisini göndererek 1967 sınırlarında toprak-değiştokuşu ve Filistinlilere sınırlandırılmış bir şekilde olsa da geri dönüş hakkı önerdi.

Öneriler arasında, Kudüs'ün statüsünün belirlenmesi de yer alıyordu.

2013 yılının Ağustos ayından kalma belgeye göre, İsrail adına müzakerelere katılan isim İshak Molşo. Filistinli temsilci ise Mahmud Abbas'a yakın Hüseyin Ağa.

Belgeye göre, 1967 Arap-İsrail Savaşı'nda İsrail işgal ettiği Filistin topraklarından kademeli olarak çekilecek ve Batı Şeria'daki Filistin Devleti'ne bırakacaktı. Belgede açıkça, 1967'den önce Mısır ve Ürdün'a ait olan Filistin topraklarının bağımsız ve egemen Filistin Devleti'ne bırakılacağı kayıt altına alınıyor.

Taslak anlaşmada, Batı Şeria'daki yasadışı yerleşimlerin bazılarının da sökülmesi, hatta bu yerleşimlerde yaşayanların bir bölümünün Filistin yönetimine bırakılması da öneriliyor.

Anlaşmada, Kudüs'ün statüsü için dikkatli bir dil kullanılmasına rağmen, Filistinlilerin talebi olan "Doğu Kudüs'ün başkent olması" tanınıyor.

İsrail, daha önce gönülsüz olduğu Ürdün Vadisi'nde süreklileşmiş Filistin varlığına da yeşil ışık yakıyor.

Filistinlilerin en büyük talebi olan geri dönüş hakkında ise, farklı bir yol öneriliyor. İsrail, birçok ülkeye dağılmış mülteci Filistinlilerin dönüşünü ulusal olarak değil, bireysel olarak sağlamayı öneriyor.

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada ise, Netanyahu'nun asla Kudüs'ün bölünmesine, 1967 sınırlarına çekilmeye ve Filistinlilerin geri dönüş hakkına onay vermediği belirtildi.

Açıklamada, bu taslağın ABD tarafından önerildiği ve İsrail tarafının asla bu maddelerin altına imza atmadığı açıklandı.