Nazi Propaganda Bakanı Goebbels'in mirasçısı telif hakkı istiyor

Nazi Almanyası'nın Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in mirasçısının telif hakkı istemesi tartışma yarattı. Yayınevi savaş suçlusunun sözleri için telif hakkı ödemeyeceğini söylerken, telifin esas sahibinin Bavyera yönetimi olabileceği de belirtiliyor.

Dış Haberler

2010 yılında Random House isimli yayınevi tarafından basılan "Goebbels" isimli biyografide, Nazi Almanyası Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in günlüklerinden parçalar bulunuyor. Detaylıca yazılmış günlüklerin kullanımı için telif hakkı isteyen Goebbels'in mirasçısı Cordula Schacht'ın geçtiğimiz yıl Münih'de bölgesel bir mahkemeye başvurarak davayı kazandığı söylenirken, yayınevinin karara itiraz ettiği belirtiliyor.

Yayınevinin avukatı Rainer Dresen, bir savaş suçlusunun sözleri için telif ödemeyeceklerini söylerken, Münih Yüksek Bölgesel Mahkemesi'nin itirazı kabul ettiğini de açıkladı. Schacht'ın 6 bin ile 10 bin avro arasında bir para istediği belirtilirken, Nazi Partisi'nin tüm telif haklarının Bavyera Eyaleti'ne ait olduğu, bu sebeple kararın da eyalet tarafından verilmesi gerektiği de düşünülüyor.

Ancak yayınevinin avukatı Dresen, Goebbels'in Eher Verlag'a kendi ölümünden sonra günlüklerin basılmasını söylediğini belirterek, yayınevinin telif ödememesi gerektiğini iddia ediyor. Almancası 2010'da çıkan biyografinin, İngilizce baskısının da Mayıs ayında yapılacağı aktarılıyor.

Dresen, on yıllardır Goebbels ailesinin farklı kişi ve kurumlardan para istediğini söylerken, herkesin ödediğini, kimsenin buna karşı mücadele etmeye çalışmadığını da vurguluyor. Goebbels'in yazıları üzerindeki telifin ölümünden 70 yıl sonra biteceği için, yakın zamanda tartışmanın kapanacağı da söyleniyor.