Moskova’da diplomasi trafiği hızlandı: İran, İsrail, Filistin

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun bugün Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapacağı görüşme öncesinde İran dini lideri Ali Hamaney’in baş danışmanı Ali Ekber Velayeti’nin Putin’e ‘önemli’ bir mesaj ileteceği bildirildi. Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da 13-16 Temmuz’da Moskova’ya resmi ziyarette bulunacak.

Dış Haberler

Belçika’da NATO Zirvesi’nin başladığı bugün Rusya’nın başkenti Moskova da hareketli bir diplomasi trafiğine ev sahipliği yapıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek, İran'dan "önemli" bir mesaj alacak ve 13 Temmuz'da Filistin Devlet Başkanı Abbas Moskova'ya gelecek.

NÜKLEER ANLAŞMA MESAJI

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İran dini lideri Ali Hamaney’in baş danışmanı Ali Ekber Velayeti’nin de Putin ile bugün bir görüşme gerçekleştireceği ve Ali Hamaney ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den Putin’e nükleer anlaşma konusunda “önemli” bir mesaj götüreceği belirtildi. Moskova’ya inişinde konuşan Velayeti “çok hassas” diye nitelediği küresel durum hakkında Putin ile görüşeceğini söyledi. Velayeti Suriye’de Rusya ile İran arasındaki işbirliğinin altını çizerek “Bu işbirliğini yalnızca [iki ülkenin] stratejik ve uzun vadeli bir ilişkisi devam ettirebilir” diye konuştu. Velayeti’nin ayrıca Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile de görüşeceği belirtildi.

ABD YAPTIRIMLARINI KALDIRMA TEKLİFİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Putin’e Suriye’de İran varlığına tamamen son verilmesi karşılığında ABD yaptırımlarının kaldırılmasını teklif edeceği ileri sürülüyor. Netanyahu’nun Pazartesi günü Helsinki’de yapılacak Putin-Trump zirvesinin arkasında İsrail ve Suudi Arabistan’ın olduğunu dile getirdiği ifade ediliyor.

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS CUMARTESİ GÜNÜ MOSKOVA'DA

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın da 13-16 Temmuz tarihlerinde Rusya’ya ziyarette bulunacağı bildirildi. Filistin’in Moskova Büyükelçisi Abdulhafiz Nufel, Abbas'ın ikili ilişkileri ve Filistin-İsrail meselesine ilişkin son gelişmeleri değerlendirmek üzere 13 Temmuz'da Rusya'yı ziyaret edeceğini bildirdi. AA’nın haberine göre Nufel, "Kudüs'ün satılık olmadığını anlatarak, ABD'nin son adımlarını tümüyle reddetmemize rağmen, İsrail durumu fırsat bilerek bölgedeki yerleşimi artırma yaklaşımını artırmaya başladı" dedi.

Abbas ile Putin arasındaki görüşmenin, Putin'in ABD Başkanı Donald Trump ile Helsinki'de gerçekleştireceği zirvenin hemen öncesinde yapılacağını belirten Nufel, "Filistin ve İsrail arasındaki sürece ilişkin yeni bir uluslararası mekanizma arayışındayız. Bu konu Putin'le yapılacak görüşmede ele alınacak" diye konuştu.