Mısırlı devrik lider Mursi'nin oğlu gözaltına alındı

Mısırlı devrik lider Mursi'nin oğlu gözaltına alındı. Müslüman Kardeşler üyeliği ve 'yalan haber' yaymakla suçlanan oğul Mursi, 24 saatten kısa bir süre içerisinde serbest bırakıldı.

Dış Haberler

Mısırlı devrik lider Muhammed Mursi'nin 25 yaşındaki oğlu bugün polis operasyonuyla gözaltına alındı. Müslüman Kardeşler (İhvan) üyeliği ve "yalan haber" yaymakla suçlanan oğul Abdullah Mursi, 24 saatten kısa bir süre içerisinde serbest bırakıldı.

Başsavcı Nabil Sadık'ın yaptığı açıklamaya göre, işletme bölümü mezunu Abdullah Mursi, kefalet ücreti olarak 5 bin Mısır poundu ödedi.

Mursi'nin avukatı da, "Başsavcı, Abdullah'ı hakkındaki suçlamaların soruşturulması ilerleyene kadar serbest bırakmaya karar verdi" açıklamasında bulundu.

Abdullah Mursi, düzenli olarak sosyal medyadan hapisteki İhvan lideri babasının durumuna ilişkin paylaşımlar yapıyordu. Gözaltına alınmadan hemen önce ise Londra merkezli Arabi21 haber sitesine ailesinin Eylül ayında hapishaneye yaptığı ziyareti anlatan bir röportaj vermişti.

MURSİ CASUSLUKLA DA SUÇLANIYOR

Mısır'da on yıllardır yasaklı olan Müslüman Kardeşler örgütü, 2011 yılında patlak veren yoksulluk kaynaklı ayaklanmalara katılmış ve dönemin Devlet Başkanı Mübarek'in devrilmesiyle gerçekleşen seçimlerde azınlık oyuyla hükümete yerleşmişti.

İhvan'ın devlet başkanlığına seçtirdiği Muhammed Mursi'nin hükümeti de emek düşmanı ve dinci uygulamalarıyla halkın geniş kesimlerinin tepkisini çekmiş, biriken öfke büyük ayaklanmalara dönüşmüştü. General Abdül Fattah el-Sisi'nin liderliğindeki ordu güçleri de bir darbe gerçekleştirerek Mürsi'yi koltuktan indirmiş ve marjinalleşen Müslüman Kardeşler'in gerçekleştirdiği zayıf ayaklanmaları şiddetli bir biçimde bastırmıştı.

Bugün Muhammed Mursi, başkent Kahire'nin yaklaşık 13 kilometre güneyinde Tora Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde kalıyor. Mursi; Hamas, Hizbullah ve Katar'a casusluk dahil olmak üzere beş ayrı suçlamayla yargılanıyor ve hakkında ölüm cezası ve 48 yıl hapis isteniyor.

Mursi'nin liderlerinden olduğu İhvan örgütü, yeniden yasadışı ilan edildiği 2013 yılından bu yana, özellikle Kıpti Hristiyanları ve güvenlik güçlerini hedef alan çok sayıda terör saldırısı düzenledi.

İHVAN'IN TEMİZLENMESİNİ SUUDİLER VE BAE İSTİYOR

Geçtiğimiz ay, Mısır Devlet Başkanı Sisi, New York'ta düzenlenen BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında "terörizme karşı küresel savaş" çağrısı yapmıştı.

Sisi, BM'de, "Şüphe yok ki Arap coğrafyası, terörizmin ve mezhep çatışmalarının yükselmesine zemin sunacak şekilde, ulus devletlerin çözülmesinden en fazla zarar görecek bölgelerden biri" diye konuşmuştu.

Seattle merkezli haber sitesi Media Line'a görüş bildiren, Birzeit Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı İbrahim Haj İbrahim'e göre ise, Kahire'nin anti-terör retoriği Suudilerin başını çektiği ve Mısır ile BAE'nin de dahil olduğu Katar karşıtı boykota destek toplamak için kullanılıyor.

Bölgede Müslüman Kardeşlerin başlıca destekleyicilerinden olan Katar'ın hedef alındığını ifade eden Haj İbrahim, "Suudi Arabistan kendisinden başka bir bölgesel güç istemiyor. Riyad, Müslüman Kardeşler'i terör örgütleri listesine dahil etmek için elinden geleni ardına koymuyor" diyor.