Mesrûr Barzani: Türkiye IŞİD'le mücadelede üzerine düşeni yapmıyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Güvenlik Meclisi Başkanı Mesrûr Barzani Al Monitor'e önemli açıklamalarda bulundu.

Dış Haberler

Al Monitor'dan Amberin Zaman'ın sorularını yanıtlayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Meclisi Başkanı Mesrûr Barzani, IŞİD'le mücadeleden Türkiye ve PKK ile ilişkilerine kadar bir dizi başlıkta önemli açıklamalarda bulundu.

IŞİD'LE MÜCADELE

IŞİD'e karşı mücadele konusunda iyi giden başlıklar olduğu gibi kötü giden noktaların da mevcut olduğunu söyleyen Barzani, Dicle Nehri'nin batısında geniş bir alanı IŞİD'den arındırdıklarını Erbil'in güneyinde Mahmur yakınlarına ve Erbil ile Kerkük arasında Kerkük'ün batı ve güneydoğu kısımlarının da teröristlerden temizlendiğini belirtti. Bunun yaklaşık 20 bin kilometrekarelik bir alana tekabül ettiğini söyleyen Barzani, Irak'ta Ramadi'nin Suriye'de de Palmira'nın IŞİD'in eline geçmesinin örgüte büyük moral kazandırdığını belirtti ve ekledi: IŞİD kesinlikle yenilecek, yenilmesi zaman meselesi ama bu iş o kadar kolay değil.

'TÜRKİYE IŞİD'DEN ENDİŞELENMELİ KÜRTLERDEN DEĞİL'

Al Monitor'un Türkiye'nin IŞİD'le mücadeleye yeterince destek olmadığı yönünde bilgiler olduğunu hatırlatması üzerine Barzani, "tekil hükümetlerin duruşunu analiz etmek benim işim değil, Türklere de ne yapacaklarını söyleyemem ama olgular açık ve Türkiye'den daha büyük beklentilerimiz vardı" dedi. Türkiye'nin şu anda yaptıklarından çok daha fazla katkıda bulunması gerektiğini söyleyen Barzani, IŞİD'e karşı koalisyon üyeleriyle daha yakın bir ilişki kurulması gerektiğini vurguladı. Barzani, hem Suriye'de kötüleşen durumdan hem de Türkiye'de tıkanan barış sürecinden endişeli olduklarını belirtti ve ekledi: IŞİD'in yenildiği ve Türkiye'de Kürt sorununun çözüldüğünü görmek istiyoruz. 

Türkiye'nin YPG'den ya da diğer ılımlı Kürt güçlerinden ziyade IŞİD'le komşu olmaktan endişelenmesi gerektiğini söyleyen Barzani YPG'nin varlığının ya da IŞİD'in yenilmesinin otomatik olarak bağımsız bir Kürdistan anlamına gelmeyeceğini vurguladı. Erbil merkezli ve Suriye'nin Kürt bölgelerini de içine alan bağımsız bir Kürdistan senaryosunun masada olup olmadığı sorusuna ise Barzani "Bilmiyorum. Spekülasyona girmek istemem. Bizim Irak Kürdistanı'ndaki niyetimiz Irak Kürdistanı'na odaklanmak ki bu oldukça meşru." dedi ve komşu ülkelerden saygı görmek istediklerini söyledi.

PKK-KDP İLİŞKİSİ

Bölgede IŞİD'e karşı birleşik bir Kürt ordusu için henüz şartların olgunlaşmadığını belirten Barzani, diğer bölgelerdeki Kürt güçlerinin Irak'taki Kürt bölgesine yardımda bulunmasının daha makul bir yol olduğunu belirtti. Bunun Sincar'daki yansımasının ne olacağının sorulması üzerine Barzani şöyle konuştu: 

Dediğim gibi, PKK'nin burada bir rolü yok. PKK'nin, Sincar'dan çekilmesi gerekir ve çekilmeli zira Sincar halkı kendi geleceğine kendi karar verecek ve bu bölge Irak Kürdistanı. PKK, Irak'tan bir Kürt partisinin Diyarbakır ya da Mardin'deki işlere burnunu sokmasını ister mi? Ancak Türkiye'de Kürt halkı içinde rol almasına izin verilmesi gereken partiler var. Biz çok partili sisteme inanıyoruz. PYD-PKK unsurları durum normale döndüğünde (Sincar'dan) geri çekilmeli.

Al Monitor'un Kandil'e ilişkin sorusuna ise Barzani şu yanıtı verdi:

Orası da Irak toprağı ve PKK Kandil'i terketmeli. Bu bizim Türkiye'deki Kürt barış sürecinin başarıya ulaşmasını istememizin nedenlerinden biri. 

IKBY BAŞKANLIK SEÇİMLERİ

Mesut Barzani'nin görev süresinin Ağustos'ta dolacağının ve bu konuda muhalefet ile KDP arasında farklılıkların bulunduğunun hatırlatılması üzerine Mesrûr Barzani, Mesut Barzani'nin ister beğenilsin ister beğenilmesin Kürt ulusal hareketi için sembol haline geldiğini belirtti ve normal koşullarda 20 Ağustos'ta seçimlerin yapılacağını ancak şimdi ilgili komisyonun seçim tarihine karar vereceğini ve bunu olası bir hukuki boşluğu ortadan kaldıracak şekilde yapacağını söyledi.

KDP'nin mutlak anlamda çoğunlukta olduğu süre boyunca tüm kararların konsensusla alındığını belirten Barzani, muhalefetin üstünlük elde etme şansı kazandığında bu ilkeyi unuttuğunun altını çizdi.