Macron OHAL'i uzatıyor

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başkanlığında toplanan Fransız Ulusal Güvenlik Konseyi olağanüstü halin Kasım ayına kadar uzatılmasına karar verdi.

Manchester'daki patlamaların ardından toplanan Fransız Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Kasım 2015'ten beri sürmekte olan olağanüstü halin uzatılmasına karar verildi. Macron, 15 Temmuz'da süresi dolacak olan olağanüstün halin, 1 Kasım'a kadar sürdürülmesi önerisini Parlamento'ya taşıyacak.

Europe 1'in haberine göre, bu durumda ilk defa 1955'te ilk defa uygulanan olağanüstü hal, o zamandan beri ilk defa bu kadar uzun bir süre yürürlükte kalmış olacak.

Olağanüstü halle birlikte Fransız devleti teknik olarak 'güvenlik ve kamu düzeni için tehdit oluşturan' herkesi mahkemeye çıkartmadan ev hapsi cezası verebiliyor ve yargıya başvurmadan gündüz veya gece ev araması yapılabiliyor.

Geçtiğimiz Mart ayı itibariyle 68 kişiye ev hapsi cezası verilmiş, bunların yirmi kadarı ise 15 aydır kesintisiz olarak gözetimde tutulmaktaydı.

Macron aynı zamanda ''terörizme karşı' bir 'task force' (görev gücü) oluşturma ve bunun için yasal hazırlıkların yapılması talimatı verdi.