Macar Başbakan: Almanya ve Rusya ile ilişkiler önceliğimiz, ABD çok mühim değil

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Almanya ve Rusya ile güçlü ilişkiler kurmayı öncelik olarak tespit ettiklerini, dış politikalarının merkezinde ise ABD'nin durmadığını söyledi.

Dış Haberler

Almanya Başbakanı Angela Merkel'le buluşan ve önemli ekonomik anlaşmalara imza atan Macaristan Başkananı Viktor Orban, ABD'yi kızdıracak bir açıklama yaptı.

Orban, hükümetinin temel dış politika hedefinin Almanya ve Rusya ile güçlü ilişkileri sürdürmek olduğunu söylerken, ABD'nin de önemli bir ortak olduğunu ancak dış siyasetin merkezinde durmadığını kaydetti.

Rusya ve Vladimir Putin'le ilişkileri ABD ile Avrupa'nın tepkisini çeken Fidesz lideri Orban, önceliğinin Macaristan'ın çıkarları olduğunu, bunu Avrupa Birliği ve NATO gibi ittifaklar içindeyken bile savunacağını söyledi.

Orban, "Macaristan'ı güvenli, sakin ve huzurlu tutmak istiyorsak, Orta Avrupa'daki iki gücü, Rusya ve Almanya'yı hesaba katmalıyız" dedi.

Orban'ın sağcı-muhafazakar partisi Fidesz, 2010'dan bu yana iktidarda bulunuyor. Fidesz, anayasal çoğunluğu ele geçirerek yargıyı ve siyasi partiler kanunu değiştirmişti. 

Popülist politikalar izleyen Orban hükümeti, AB ve ABD tarafından özellikle Rusya ile olan bağları nedeniyle eleştiriliyor. Ancak eleştiriler, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Siemens ve BMW adına Macaristan'da iş bağlamasını engellemedi. 

ABD'nin desteklediği Orban karşıtı liberal-sosyal demokrat koalisyonu, Merkel'in ziyareti sırasında sokağa çıkmıştı.