Londra Belediye Başkanı'ndan AB'den çıkışın yeniden oylanması için çağrı

The Guardian'da Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan'ın Avrupa Birliği'nden çıkışa ilişkin bir yazısına yer verildi. Khan, 'anlaşmasız' çıkış ihtimalinin gittikçe güç kazandığına dikkat çekerek, bu ihtimal gerçekleştiği takdirde İngiltere'nin felakete sürükleneceğini ve AB'den çıkış referandumunun yeniden yapılması gerektiğini öne sürdü.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, The Guardian'da yayımlanan yazısında Avrupa Birliği'nden çıkış oylamasının yeniden yapılması gerektiğini savundu.

AB'den çıkışın "ülke ekonomisi açısından felakete yol açacağını" düşündüğünü ve referandum döneminde AB'den çıkış karşıtı kampanyalara katıldığını, ancak "halkın kararına da saygı duyduğunu" belirten Khan, referandum sonucundan bu yana Avrupa Birliği ile müzakere etmesi için hükümete desteğini sunduğunu, bu vesileyle AB'den Çıkış Bakanı ve diğer bakanlarla yakın bir çalışma yürüttüğünü vurguladı.

Şu an ise müzakerelerde kaotik bir ortamın oluştuğundan dem vuran Khan, yalnızca Londra'nın değil, tüm ülkenin geleceğinden endişe duyduğunu belirtti.

Bugüne kadar hükümetin iş adamlarından, sendikalardan ve konuşmaya hakkı olan herkesten tavsiye almasını umduğunu belirten Khan, hükümetin bunu yapmayı başaramadığıne ve tartışmanın ülkenin gelecek kaygısı yerine İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın siyasi ihtirasları üzerinden döndüğüne dikkat çekti.

Khan, mevcut seçenek olarak kötü bir anlaşmalı veya “anlaşmasız” AB'den çıkış kaldığını, referandum dönemi vadedilenlerin bu durumdan çok uzakta olduğunu belirtti.

Bağımsız araştırmalara göre “anlaşmasız” AB'den çıkışın 2030 yılına kadar 500 bin iş kaybına yol açacağını vurgulayan Khan, dikkatli bir değerlendirmenin ardından oy pusulasında AB'de kalma seçeneğinin de olacağı referandumun yeniden yapılması çağrısında bulunduğunu ifade etti.