Litvanya'da orak çekiç amblemli tişörtün satışına yasak

ABD'li mağaza zinciri Walmart, Litvanya Dışişleri Bakanlığı'nın itirazı sonucunda Sovyetler Birliği amblemli tişörtün ülkede satışını durdurdu.

Dış Haberler

ABD'li mağaza zinciri Walmart, Litvanya Dışişleri Bakanlığı'nın itirazı sonucunda üstünde orak çekiç amblemi bulunan tişörtün ülkede satışını durdurdu.

Litvanya'nın ABD büyükelçisi Rolandas Krisciunas, bu ayın başında şirkete bir mektup yazarak tişörtün satışının durdurulmasını istemişti.

Litvanya'da komünist simgelerin yasak olduğu biliniyor. Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, orak çekiç amblemli tişört satmanın “Nazi sembollü tişört satmakla aynı şey” olduğunu savundu.

Bakanlık, salı günü yaptığı açıklamada Walmart'ın ürünü artık satmayacağını belirtti. Walmart da ürünü internet sitesinden kaldırdı.

Estonya ve Letonya gibi Baltık ülkelerinden sağcı siyasetçiler, Litvanya'nın ürünün kaldırılması çağrısına destek verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise imalı bir Twitter paylaşımında “Linkevicius'u tişört gibi önemli bir konuda zafer kazandığı için kutluyoruz” tepkisinde bulundu. Paylaşımın devamında Linkevicius'un Avrupa'da bulunan Sovyetler Birliği anıtlarını koruma konusunda da aynı kararlılığı göstermesinin beklendiği ifade edildi.

Litvanya, 1990 yılında Sovyetler Birliği'nden ayrılan ilk ülke olmuştu.