Küba 'çağımızın Mambilerini' onurlandırıyor

Küba çağımızın Mambilerini (19. yüzyılda bağımsızlık için mücadele eden Kübalı devrimciler) ödüllendirdi.

Çeviren Ogün Eratalay - Yudy Castro Morales, 25 Şubat 2018 Granma

Küba Devrimi tarihi bazıları tarihe mal olmuş, bazıları ise ortak hafızalarda yer alan çok sayıda kadın ve erkeğin emekleri sonucu var edilmiştir. Bu kişilerin hepsi de davalarında kendilerini aşmış kişilerdir.  Hepsi de sınırlarını zorlamış, aynı amaç uğruna fedakârlıklarda bulunmuştur. Ölüme gönüllü şekilde giderken bile elleri ve kalpleri tertemizdi.

Bu yolda öne çıkan isimler sadece savaş dönemlerinden değildir. Zaferin ardından kuruluş döneminde üstlendikleri sorumlulukla daima ileriye gitme iradesini göstermiş ve halen göstermekte olanlardır aynı zamanda.

Geçtiğimiz 24 Şubat günü aslında bu geleneğin denk geldiği bir tarih oldu. 1895 yılında bugün Mambiler (19. yüzyılda bağımsızlık için mücadele eden Kübalı devrimciler) tarafından başlatılan bağımsızlık savaşı bugün bizim için de önemli bir tarih.

Raul, Komutan Ramiro Valdez Menendez’in askerî başarılarına dair ilave bir madalya takıyor. Valdez, Ché ile beraber Batı bölgelerine düzenlenen harekâtta 8. Bölüğe komuta etmişti

Yukarıda bahsettiğimiz özellikler geçtiğimiz hafta sonu Ordu Komutanı, Küba Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Devlet ve Bakanlar Konseyi Başkanı Raul Castro Ruz tarafından gerçekleştirilen ödül törenine damga vurdu. Törende Küba Komünist Partisi İkinci Sekreteri Jose Ramon Machado Ventura ve Devrimin Komutanları Ramiro Valdez Menendez ile Guillermo Garcia Frias Küba Cumhuriyeti Emek Kahramanı ilan edildiler. 

Raul, Devrime tüm ömürlerini adayan ve “çağımızın Mambileri” olarak adlandırdığı devrimcilerin Küba ve Fidel’e olan bağlılıklarına vurgu yaptı. Bu devrimcilerin Devrime verdikleri emek, alçakgönüllülük ve samimiyetleriyle tüm Kübalıların gönüllerinde taht kurduklarını belirtti. Raul, böyle sade ancak olağanüstü engelleri aşma kabiliyeti olan insanlarla tarih yazıldığını söyledi.

Komutan Guillermo Garcia Frias, Fidel Castro’nun İsyancı Ordusu’na katılan ilk köylü olma onuruna da sahip

Bu üç Kübalı insanın bizlere öğrettiği şey apaçık ortada. Önemli olan adanmışlık, samimiyet ve alçakgönüllüktür, ünvanlar ve madalyalar gelip geçicidir. 

30 Kasım 1963, Sağlık Bakanı José Ramón Machado Ventura, mezun olan tıp öğrencilerine hitap ediyor (Fotoğraf: Arsenio García)

José Ramón Machado Ventura tarım tesislerini ziyaret ediyor (Fotoğraf: Ortelio González Martínez)

Ramiro Valdés Menéndez, Bayamo kenti dışına kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulumuna nezaret ediyor (Fotoğraf: Dilbert Reyes Rodríguez)

Ramiro Valdes 22 Aralık 1977 tarihinde Millet Meclisine hitap ederken (Fotoğraf: Osvaldo Salas)

Guillermo García Frías, gönüllü çalışma sırasında (Fotoğraf: Mario Ferrer)

Frias, Granma ilindeki tarım tesislerini ziyaret ederken (Fotoğraf: Miguel Febles Hernández)