Kerry ateşkesten önce Suriye'ye askeri müdahaleyi savunmuş!

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin basına sızan ses kayıtlarında, Suriye'ye karşı askeri müdahalede bulunulması noktasında yönetim tarafından yeterince destek görmediğinden şikayet ettiği ortaya çıktı.

2013 Ağustos'unda Şam'da silahlı grupların elinde bulunan bir mahalleye akciğer kaslarını işlevsizleştiren ve boğularak ölüme neden olan sarin gazı ile saldırıda bulunuldu. 1400 sivilin yaşamını yitirdiği saldırı Beyaz Saray'a göre "büyük bir kesinlikle" Suriye hükümeti tarafından gerçekleştirilmişti. Dışişleri Bakanı John Kerry gelişmelerin arından Suriye'ye askeri müdahaleyi hızla gündeme sokmuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, ulusal istihbarat müdürü James Clapper'ın saldırının Suriye tarafından gerçekleştirildiği bilgisinin kesin olmadığını ifade etmesinin arından askeri müdahale fikrinden geri çekilmişti. CIA yöneticisi George Tenet, Irak'ta kitle imha silahları bulunduğuna dair garanti verirken bu bilgiye dair "smaç" (slam dunk) ifadesini kullanmış, Clapper büyük bir felakete yönelten bu hadiseye referansla Obama'ya sarin gazına dair bilgileri "smaç değil" (not a slam dunk") şeklinde nitelendirerek sunmuştu. Obama'nın Suriye'ye "kitle imha silahlarını imha etme" çağrısında bulunmaktan geri çekildiği sırada Dışişleri Bakanı Kerry Suriye'ye karşı topyekün savaş çağrısında bulunuyordu.

Basına sızan ses kayıtları Kerry'nin tutumunu sürdürdüğünü gösteriyor. Birleşmiş Milletler'in genel kurulunda Suriye'deki "muhalif" gruplara konuşan Kerry "Yönetimdeki güç kullanmayı savunan 3-4 kişiye baktığınızı düşünüyorum ve bu tartışmayı kaybettim. Ayağa kalkan ve Esad'a karşı kimyasal silahları bahane ederek saldıralım diyen bendim ve işler başka türlü gelişti ancak özünde önemli olan ABD Kongresi meseleyi oylamayı bile reddetmiş olması" dedi. Konuşmanın ABD ve Rusya tarafından tasarlanan ve ABD'nin Deyr ez-Zor'da onlarca Suriye askerini öldürüp onlarcasını yaralamasıyla sonlanma noktasına gelen ateşkes antlaşmasından birkaç gün önce yapıldığı ifade ediliyor.