Kaşıkçı olayı Riyad'daki yatırım konferansını etkiler mi?

Cemal Kaşıkçı olayının ardından birçok medya kuruluşu Suudi Arabistan’ın 23-26 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği Gelecek Yatırım Konferansı’na katılımlarını iptal ederken ABD Hazine Bakanı Mnuchin konferansa katılacağını açıkladı. Mali sermaye temsilcileri de konferansa katılmaktan vazgeçmedi.

Dış Haberler

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğü iddiası sonrası bir dizi ABD’li medya kuruluşu Riyad’da düzenlenecek Future Investment Initiative (Gelecek Yatırım İnisiyatifi) adlı konferanstan çekildiğini açıkladı. Ancak ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dün CNBC’ye yaptığı açıklamada konferansa “şu aşamada” katılmayı planladığını ancak olayla ilgili daha fazla bilgi ortaya çıkar ya da mevcut bilgiler değişirse kararını yeniden gözden geçireceğini söyledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın başkanlığında Suudi varlık fonu tarafından Riyad’da düzenlenen konferans 23 Ekim’de başlayacak ve 3 gün sürecek. Selman’ın küresel yatırımcılara “reform” programını tanıtacağı “Çöldeki Davos” olarak da adlandırılan konferansa bir dizi medya kuruluşu katılmayacağını açıkladı. Katılımlarını iptal eden medya kuruluşları arasında CNN, Financial Times, New York Times, CNBC ve Bloomberg bulunuyor. Economist dergisinin muhabir ve editörleri de konferansa katılmayacaklarını açıkladı.

Katılımlarını iptal eden CNBC ve Bloomberg konferansın medya ortakları arasında bulunuyordu. Diğer medya ortağı Fox Business Network ise etkinliğe katılacak.

ABD Hazine Bakanı Mnuchin’in konferansa katılımı iptal etmediğine dair açıklaması, ABD Başkanı Trump’ın Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili endişelerine karşın Suudi Arabistan’la imzalanan yatırım anlaşmalarının iptal edilmesine ilişkin herhangi bir neden görmediği sözlerinin ardından geldi.

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi yöneticilerinden Cumhuriyetçi Ed Royce ile Demokrat Eliot Engel bir açıklama yaparak, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili bildiklerini açık bir biçimde ortaya koymaması durumunda Mnuchin’in Riyad’a gitme planını iptal etmesi gerektiğini bildirdi.

Reuters’ın haberine göre Riyad'daki konferansa şimdiden katılmayacağını açıklayan sermaye temsilcileri şöyle: UBER Teknolojileri CEO’su Dara Khosrowshahi, Viacom CEO’su Bob Bakish, AOL’un kurucularından milyoner Steve Case, Thrive Global PR’dan Arianna Huffington.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ise programındaki bir çakışmadan dolayı konferansa katılamayacağını açıkladı.

IMF DE KATILACAK

Öte yandan medya ve teknoloji şirketlerinin aksine uluslararası mali sermayeden herhangi bir iptal işareti gelmedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde bugün yaptığı açıklamada konferansa katılımını iptal etmediğini ancak Kaşıkçı ile ilgili gelecek yeni bilgilere de "çok dikkatli" yaklaşacağını söyledi. Kaşıkçı'nın akıbetine dair "korkunç haberler" olduğunu belirten Lagarde, "Ama IMF'nin işini dünyanın her köşesinde ve birçok hükümetle yürütmek zorundayım" diye konuştu.

Konferansın “stratejik ortaklarından” HSBC CEO’su John Flint, Credit Suisse CEO’su Tidjane Thiam, Standard Chartered CEO’su Bill Winters, JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ve Mastercard CEO’su Ajay Banga konferansta konuşmacı olarak yer alacaklar. Reuters’ın etkinliğe katılıp katılmayacaklarını sorduğu Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs ve Morgan Stanley ise yanıt vermekten kaçındı.

BlackRock’tan yapılan açıklamada “durumun yakından izlendiği” belirtilirken, Blackstone ise hâlâ planlarının etkinliğe katılmak doğrultusunda olduğunu bildirdi. Suudi petrol şirketi Aramco’nun hisselerinin halka arzına ev sahipliği yapmak için uzun süredir çalışan ve konferans programında konuşmacı olarak yer alan Londra Menkul Kıymetler Borsası CEO’su David Schwimmer da herhangi bir yorumda bulunmaktan kaçınanlar arasında.

Öte yandan dün bazı iptallerin açıklanmasının ardından konferansın internet sitesinde daha önce yer alan tüm katılımcıların adının kaldırıldığı görüldü.