Kahve zincirinden tepki çeken 'Soylulaştırma' tabelası

ABD'de azınlıkların ve sanatçıların kaldığı bir mahallede, kahve zincirinin koyduğu "Soylulaştırma" yazısı tepki çekti.

Dış Haberler

ABD'nin Colorado eyaletindeki Denver kentinde bulunan kahve zinciri "ink!", sanatçıların ve azınlıkların kaldığı bir mahalledeki şubesine "2014 Yılından Beri Mutlulukla Mahalleyi Soylulaştırıyoruz" şeklinde bir yazı astı.

Yazının fotoğrafı sosyal medyada hızla yayılırken, hip-hop endüstrisinde çalışan Ru Johnson, "Başlangıçta 'bu gerçek olamaz' diye düşündüm, sonrasında gerçek olduğunu fark ettiğimdeyse 'ciddi misiniz?' diye sordum" dedi. Johnson, yoksulların mahalleden atılmasına ilişkin girişimler sürerken konulan yazının "hala orada yaşayan insanlara saygısızlık olduğunu" vurguladı.

Johnson, "bu kent, özellikle de bu mahalle sanatçılar tarafından güzel bir yer haline getirildi. Ondan öncesinde burası bulunabileceğiniz bir yer değildi ve kesinlikle kahve zinciri açılabilecek bir yer değildi" ifadelerini kullandı.

'MÜŞTERİLERİ BEYAZ İNSANLAR'

Musa Bailey isimli bir hip-hop kulübü ortağı ise, "Soylulaştırma kesinlikle beni etkiledi. İşimizi yapmak daha zor hale geldi. Kiralar bu mahalle için çok yüksek. Burası tarihsel olarak graffiti sanatçılarının pratik yapabileceği bir mahalleydi. ink! bu konunun şaka olduğunu düşünüyor" diye konuştu. Bailey, "bu tabelayı kimsenin komik bulduğunu düşünmüyorum, ilk gördüğümde gerçek olup olmadığına inanamadım. Buraya birisiyle konuşmaya geldim ancak konuşabileceğim kimse yoktu" dedi.

Barınma meseleleriyle ilgili mücadele vermekte olan Bree Davis ise, "bunun komik olduğunu düşünen bir şirket, işletmesinde kimlerin istendiğine karar vermiştir - beyaz insanlar" diyerek, şirketin mahallede yaşayan azınlıkları hedef alan yönüne dikkat çekti.

Söz konusu bölgede uzun süredir oturanların taşınmak zorunda kaldıkları ve mahallelerin yeniden isimlendirildiği belirtiliyor.