İsrail'in İngiltere'deki siyasi partileri nasıl etkilediği ortaya çıktı

Ortaya çıkan gizli kamera kayıtları, İsrail elçiliğinin İngiltere'deki siyasi partilere yönelik "komplolar" hazırladığını gözler önüne serdi.

Dış Haberler

İsrail'in Londra Büyükelçiliği'nin, ülkedeki siyasi partilerin içerisine nasıl müdahale ettiğine yönelik kayıtlar ortaya çıktı.

Al Jazeera tarafından yayımlanan gizli kamera görüntülerinde, elçilikte çalışan üst düzey bir İsrailli yetkili (Şai Masot), Batı Şeria'daki yasadışı İsrail yerleşimlerine karşıtlığıyla bilinen İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan'ı "indirmek"ten bahsediyor.

Muhafazakâr Parti içerisinde, yasadışı yerleşimlere karşı çıkan az sayıdaki isimden biri olan Duncan'ın "çok sayıda sorun yarattığını" savunan yetkili, Dışişleri Bakanı Boris Johnson için de "idiot" diyor.

Bir başka görüşmede yine aynı İsrailli elçilik yetkilisi, Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Crispin Blunt'ın da, "İsrail yanlısı olmak yerine Arap yanlısı" olması nedeniyle "hedef listesinde" olduğunu söylüyor. 

Sızıntı üzerine İsrail Büyükelçiliği bir açıklama yaparak Duncan'dan özür dilediklerini, bu sözleri sarf edenin İsrailli bir diplomat değil, elçilik çalışanı olduğunu belirtti.

Middle East Eye'da (MEE) yer alan haberde ise Şai Masot, bu sefer İngiliz İşçi Partisi hakkında konuşuyor ve partide İsrail'in İşçi Partili Dostları (LFI) için bir gençlik örgütü kuracağını söylüyor.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in "çılgın" olarak nitelendiren Masot, benzer bir gençlik örgütünü 2015 yılında Muhafazakâr Parti için de kurduğunu itiraf ediyor.

İsrailli yetkili, Corbyn taraftarlarını da "garip şeyler (weirdo)" ve "aşırılıkçı" olarak nitelendiriyor.