İsrail'den Rusya'yla 'askeri koordinasyon' açıklaması

İsrail uçaklarının Suriye'de Rus İl-20 uçağının düşmesine neden olmasının ardından Rusya'nın Suriye'ye S-300 hava savunma sistemleri konuşlandırma kararı sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye'de 'İran'a karşı operasyonlara' devam edeceklerini söyledi. Netanyahu 'Rus ordusuyla Suriye'de askeri koordinasyonu sürdüreceğiz' dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 73. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Görüşmeleri'ne katılmak için ABD'nin New York kentine yapacağı seyahatten önce gazetecilere konuştu.

Sputnik'in haberine göre Netanyahu, "İran'ın Suriye'deki askeri tahkimatını önlemek için harekete geçmeyi ve İsrail ordusu ile Rus ordusu arasındaki askeri koordinasyonu sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Netanyahu ayrıca Suriye'deki koordinasyonu ele almak üzere iki ülkenin askeri heyetlerinin yakında görüşmesi konusunda dün telefonla görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le mutabık kaldıklarını da söyledi.

RUSYA SURİYE'YE S-300 VERME KARARI ALDI

Daha önce İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman da İl-20 uçağı faciasına rağmen Suriye'de İran'ın askeri güçlerine karşı operasyonlarına devam edeceklerini söylemişti.

Hmyemim Üssü yakınlarında düşen uçaktaki 15 Rus askeri hayatını kaybetmişti. Rusya Savunma Bakanlığı Suriye'deki hedeflere saldırı yapan İsrail savaş uçaklarının Rus uçağını 'kalkan' olarak kullandığını ve Suriye hava savunmasının Rus uçağını düşürmesine neden oduğunu açıklamıştı.

Olayın ardından Moskova benzer 'kötü niyetli eylemleri' engellemek amacıyla  Suriye'ye S-300 hava savunma sistemleri konuşlandırma kararı almıştı. Daha önce Rusya bölgedeki tansiyonun büyümesini önlemek için bu adımdan kaçınıyordu.

LAZKİYE'DE 'UÇUŞA YASAK BÖLGE' KURULDU

Rus ordusu, düşen Il-20'nin ardından Lazkiye'de "uçuşa yasak bölge" kurma kararı aldı. 

Eski Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı ve Rus Senatör Viktor Bondarev, "Rusya'nın Lazkiye'deki askeri üssü üzerinde uçuşa yasak bölge kurulması IL-20 uçağının düşürülmesi trajedisi gibi bir olayın yeniden yaşanmasını engelleyecektir" diye konuştu.

Bondarev, S-300 hava savunma sistemlerinin yalnızca Hmeymim yakınlarına değil ülkenin çeşitli yerlerine yerleştirileceğini söyledi.

Rus yetki, İsrail'le ilişkilerinin Suriye'ye verilen S-300'lerden dolayı bozulmayacağını savundu.