İsrail'den Golan Tepeleri'ne 'Güney Lübnan' modeli

İsrail, Suriye topraklarında olup da sınıra yakın bölgelerde yaşayanlar için özel bir askeri birim kurdu. Bu birim, siyonist devletin Güney Lübnan işgalinde konuşlandırdığı birlikleri hatırlatıyor.

Dış Haberler

İsrail ordusu, İsrail sınırına yakın bölgelerde yaşayan Suriyelilerle bağ kurma amacını güden yeni bir birlik kurduğunu ilan etti.

i24'te yer alan haberde, İsrail ordusunun, İsrail sınırına yakın bölgelerde Suriye merkezi otoritesinin kaybolduğu varsayımıyla hareket ettiği vurgulandı.

İsrail'in bu nedenle "iktidar boşluğu"nu doldurmak istediği ve savaş başında kurulan bağları güçlendirmeyi hedeflediği söyleniyor.

Yeni birliğin, Suriye'de yaralanan "muhalifleri" tedavi etmeye devam edeceği de belirtiliyor.

İsrail'in bu hamlesi, Lübnan işgali sırasında Güney Lübnan'a yerleştirilen Yakal birliklerini hatırlattı.

Yakal birlikleri, Güney Lübnan'daki halkla ilişki kurmak kadar, bölgedeki Hıristiyan milis gücü olan Güney Lübnan Ordusu ile de bağlarını güçlendirmeyi hedefliyordu. Güney Lübnan ordusu, İsrail ordusu ile birlikte savaşıyordu.

Şark'ül Evsat'a konuşan bir İsrailli kaynak ise, Lübnan ve Suriye'deki koşulların farklı olduğunu savundu.

Haberde görüşlerine başvurulan İsrailli askeri uzman Alex Fishman, iki örnek arasında benzerlikler olduğunu vurguluyor. Ona göre 1967'de Lübnan'da "insani yardım" adı altında başlayan görev, zaman içerisinde süreklileşmiş bir iletişim birliğine dönüşmüştü.

İsrail'in Lübnan işgaline yönelik temel iddiası, Güney Lübnan'dan İsrail'e saldırı düzenleyen FKÖ gerillalarının yok edilmesiydi.

Şimdi de, İsrail Golan Tepeleri'nde Hizbullah ve İran'ın varlığını kendine yönelik bir tehdit olarak görüyor.