İsrail jetleri Türk hava sahasını kullanıp Suriye'yi vurduğunda AKP'liler suskundu...

AKP'nin besleme trolleri "sınır namustur" türküsünü söylüyor ama tarih başka bir şey anlatıyor. 2007 yılında, İsrail jetleri Türk hava sahasını kullanıp Suriye'yi vurduğunda, AKP'den ses çıkmamıştı.

Dış Haberler

Rusya'ya ait Su-24 uçağının Türkiye tarafından Lazkiye'de düşürülmesinin ardından AKP yandaşlarının başlattığı ve CHP ile MHP'nin katıldığı "sınır namustur" korosunun unuttuğu bazı tarihi gerçekler var.

Bunlardan bir tanesi, Erdoğan'ın "van minüt" şovuyla ve Mavi Marmara Katliamı ile Türkiye'nin arasının bozulduğu İsrail'le ilgili.

6 Eylül 2007 tarihinde, İsrail, adına "Meyva Bahçesi Operasyonu" verdiği bir gece yarısı operasyonu ile Suriye'nin Deyrezzor kentini vurdu.

ABD ve İsrail devletleri, konu hakkında aylarca süren bir medya sansürü uyguladı. İddiaya göre, İsrail jetleri, askeri amaçlar için kullanılan El Kibar isimli bir nükleer tesisi vurmuştu.

Operasyonda 8 uçak görev almış, bunlardan en az dördü Suriye hava sahasına girmişti. Bazı kaynaklar, saldırıdan bir gün önce İsrail komandolarının bölgeye giderek hedef için araştırma yaptığını iddia etmişti.

Ancak daha önemlisi, İsrail jetlerinin saldırı için Türkiye hava sahasını kullandığı iddiasıydı. Bu iddia doğrulandı; çünkü aynı yılın 23 Ekim günü, Londra'da Erdoğan'la bir araya gelen İsrail lideri Ehud Olmert, saldırıyı neden yaptıklarını anlattı ve sınır ihlalinin "bilinçli" olmadığını söyledi.

Türkiye ise, olay yaşandıktan sonra, "kendi topraklarında İsrail'e ait yakıt tankları bulduğu" için İsrail'i protesto etti. 

Ancak Olmert, AKP hükümetinden "özür" dilediğini söyledi ve Erdoğan'la buluşmasında Beşar Esad'a "İsrail'le gizli görüşmelere devam" mesajını iletmesini istedi. 

Erdoğan ve AKP, Suriye ile İsrail arasında 2010 yılının sonuna kadar "arabuluculuk" yaptı. O dönemler, Erdoğan'ın "kardeşim Esad" sözlerini, ABD ve İsrail'in ajandası doğrultusunda sarf ettiği sıklıkla gündeme gelmişti. İsrail'in Suriye'yi vurması ve sonrasında devam eden ilişkiler, Suriye'yi "yumuşatmak" için ABD'nin kendisine verdiği rolü oynayan Erdoğan'ın gerçekten de bu doğrultuda hareket ettiğini kanıtlar nitelikte.

Zaten "Arap baharı" Suriye'de de patlak verince, Suriye hükümeti durumu anlayarak İsrail masasından kalktı ve AKP'ye cephe aldı. Pazarlığın içeriği ise, Suriye'nin İran-Hizbullah-Hamas ekseninden çıkması karşılığında, İsrail'in işgal ve ilhak ettiği Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iadesiydi...

İsrail'in Türk hava sahasını işgali Wikileaks belgelerine de yansımıştı. Dönemin 1. Ordu Komutanı Ergin Saygun, ABD'lilere İsrail'i şikayet etmekle yetinmişti. Oysa operasyon, ABD'nin onayıyla yapılmıştı.