İslamcı grup Filipinler'de IŞİD'e karşı savaşmayı kabul etti

İslamcı grup Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin teklifini kabul ederek IŞİD'e karşı savaşacağını açıkladı.

Dış Haberler

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, IŞİD'in Maravi kentini kısmen ele geçirmesinin ardından ülkedeki silahlı gruplara telifte bulunmuştu. Duterte, IŞİD'e karşı savaşmayı kabul eden gruplara maaş bağlanacağını ve bu grupların orduya dahil edileceğini söylemişti.

Duterte'nin teklifini ilk kabul eden grup Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MNLF) oldu. MNLF'de bulunan 2 bin 500 kadar silahlı savaşçının orduya dahil edileceği öğrenildi.

Duterte tarafından atılan adımın, yalnızca IŞİD'e karşı mücadeleyi kolaylaştırmayacağı, Duterte ile İslamcı grupların arasını da yumuşatacağı düşünülüyor.

Filipinler yönetiminin teklifini alan gruplardan Moro İslamı Kurtuluş Cephesi (MILF), hala teklifi değerlendirme aşamasında.

Duterte, konuşmasında MILF'in yanı sıra, Filipinler Komünist Partisi'nin silahlı kolu Yeni Halk Ordusu'na da çağrı yapmıştı. Konuşmada "yalnızca silahlarınızı getirin, size yenilerini vereceğiz ve silahlı kuvvetlere dahil olacaksınız" demişti.