IŞİD’e 6,9 milyar para transfer edildi

Irak Parlamentosu bünyesinde kurulan Maliye Komitesi, IŞİD’e son dönemde bankalar aracılığıyla 6,9 milyar dolar tutarında para transfer edildiğini açıkladı.

Dış Haberler

Irak Parlamentosu bünyesinde kurulan Maliye Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, son dönemde IŞİD’e bankalar aracılığıyla 6,9 milyar dolar para transfer edildi.

IŞİD’e ait hesaplara para aktaran şirketlerin bu işlemler için genellikle Irak’taki en büyük bankaları kullandığı açıklandı. Komite üyelerinden Haytam el-Caburi, bankalardan bu işlemleri gerçekleştiren şirketlerin adlarını istediklerini ancak bu talebin reddedildiğini söyledi. Komite buna karşın IŞİD’e para transfer eden şirketleri ve bu işlemler için kullanılan bankaları saptadı.

İlk havalelerin genellikle kaçakçılar veya finans uzmanları tarafından yapıldığını söyleyen El-Caburi, para transfer eden şirketlerin yanı sıra bankaların da sürece “katkısının” olduğu görüşünde olduklarını bildirdi.

15 ŞİRKET TESPİT EDİLDİ

Parlamento Adliye Komitesi üyesi Emin Baker ise, şu ana kadar IŞİD’in finanse edilmesine katılan 15 şirketin ismini tespit ettiklerini söyledi. Paranın izini sürdüklerinde Irak ve Ürdün’deki bankalara ulaştıklarını açıklayan Baker, para transferinin bir dizi kurumun dahil olduğu bir zincir üzerinden yapıldığını belirtti.

IŞİD’in Musul ve Kerkük’teki örgütlerine büyük miktarda para transfer eden bazı kurumların, verdikleri “hizmet” karşılığında en az 600 bin dolar gibi bir ücret aldıkları belirtildi.

SANILDIĞINDAN DAHA ZENGİN

IŞİD, Ocak ayında 2015 yılı için 2 milyar dolarlık bir bütçe açıklamıştı. Örgütün 250 milyon dolar civarında da birikmiş faiz geliri olduğu tahmin edilmekteydi.

Örgüt, yalnızca Musul’u ele geçirdikten sonra Irak Merkez Bankası’na ait 432 milyon dolara el koymuştu.

Irak Parlamentosunun yaptığı araştırma, ana gelir kalemleri petrol kaçakçılığı, “vergi” adı altında toplanan paralar, “koruma parası” adı altında toplanan haraçlar, örgüt sempatizanlarının yaptığı bağışlar, yağma yoluyla ele geçirilen kaynaklar ve “zekat” olan IŞİD’in kontrol ettiği mali kaynakların sanıldığından daha büyük olduğunu ortaya koydu.