IŞİD, İran’daki saldırıyı kendisinin düzenlediğini ileri sürdü

IŞİD, Amak adlı internet sitesinden yaptığı açıklamada İran'da 25 kişinin öldüğü saldırıyı üstlendiğini duyurdu ancak o sırada Tahran'da konuşma yapan Ruhani'nin de Ahvaz'da olduğunu ileri sürdü. IŞİD'in iddiası İranlı yetkililerce yalanlanırken, İran saldırganların Suudi Arabistan, ABD ve İsrail'le bağlantıları olan El Ahvaziye örgütü mensubu olduğunu ifade ediyor.

Dış Haberler

İran’ın Ahvaz kentindeki askeri geçit sırasında düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısı 25’e çıktı. İran medyasında saldırıda yaralananların sayısı da 60 olarak açıklandı.

İŞID, yayın organı Amak aracılığıyla saldırıyı üstlendiğini bildirdi. Ancak açıklamada saldırının olduğu sırada Tahran’daki bir törende yaptığı konuşma canlı olarak yayımlanan İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin de Ahvaz’daki törende olduğundan söz edildi. Daha sonra bu iddiayı düzeltip Ruhani'nin Ahvaz'daki törene katılmadığını belirten Amak sitesi, saldırıya dair herhangi bir görüntü paylaşmadı.

İranlı tuğgeneral Ebufazıl Şikerçi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren 4 teröristin de öldürüldüğünü söyledi. Şikerçi sivil halkın da hedef alındığı saldırıda, 4 yaşında bir kız çocuğu ile tekerlekli sandalyesiyle geçit törenine gelen bir savaş gazisinin de yaşamını yitirdiğini söyledi.

Kuzistan bölgesinin Ahvaz kentinde yapılan askeri geçit töreni, 1980-1988 yılları arasında yapılan İran-Irak Savaşı’nın başlangıç yıldönümü nedeniyle gerçekleştiriliyordu.

İRANLI TUĞGENERAL: IŞİD'DEN DEĞİLLER

Şikerci, silahlı saldırganların iki Körfez ülkesi tarafından eğitildiklerini, ABD ve İsrail ile bağlantıları olduğunu söyledi. Şikerçi saldırganlar için “Daiş’ten (IŞİD) ya da (İran’daki) İslami rejime karşı savaşan başka gruplardan değiller. Amerika ve Mossad’la bağlantılılar” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İstihbarat Bakanlığına saldırıyı gerçekleştirenlerin bağlantılarının ortaya konulması için tüm askeri ve güvenlik güçlerinin seferber edilmesi talimatını verdi.

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan saldırı kınayan bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifa diliyoruz. İran halkına ve hükümetine içten başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz” denildi.

EL-AHVAZİYE ÖRGÜTÜ

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, erken saatlerde yaptığı açıklamada saldırıdan "ABD ve terörün bölgesel destekçilerinin sorumlu olduğunu" söylemişti. İran Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Ramazan Şerif de saldırının El-Ahvaziye adlı ayrılıkçı örgüt tarafından düzenlendiğini açıklamıştı.