IŞİD, Irak'ta kükürt üretim tesisini ateşe verdi

Musul operasyonunun başlamasının ardından koalisyon uçaklarının uçuşunu engellemek için ham petrol yakan IŞİD, bu kez de Mişrak bölgesindeki bir kükürt üretim tesisini ateşe verdi.

Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul’un IŞİD’den geri alınması için başlatılan operasyonun ardından, Kayyara’ya 25 kilometre uzaklıktaki Mişrak’ta bulunan kükürt üretim tesisi örgüt militanlarınca ateşe verildi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre tesisin yanmasının ardından açığa çıkan sülfür dioksit ve hidrojen sülfür nedeniyle Musul’un güneyinde iki sivil hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi de nefes darlığı şikayetiyle hastanelere başvurdu. 

​Ninova Sağlık Müdür Yardımcısı Layth Hababa, hastanelere başvuranlar arasında hamile kadınlar ve çocuklar da olduğunu açıkladı.

Uzmanlar evlerin kapı ve pencerelerinin kapatılması uyarısında bulunurken, hayatını kaybedenlerin sayısının daha da artmasından edişe ediliyor. Zira NASA tarafından 24 Ekim’de yayınlanan bir harita, zehirli gaz bulutunun Irak’ın başkenti Bağdat’tan Türkiye’nin güney kentlerine kadar geniş bir alana ulaşabileceğini gösteriyor.

Irak ordu güçleri, geçen hafta bir açıklama yaparak tesisin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurmuştu. Ancak Iraqi News’in aktardığına göre, IŞİD militanları bölgeyi terk etmeden önce tesiste yangın çıkartmayı başardı.

Times gazetesine bilgi veren Kürt kaynaklar, IŞİD’in bu tesisi patlayıcılarla donattığını ve bölgeyi canlı kalkan olarak kullandığı insanlarla çevrelediğini anlatmıştı.