IŞİD, Haseke'de ABD yapımı TOW kullanıyor

IŞİD'in Haseke saldırısı sürerken, örgütün yayımladığı videolarda ABD yapımı BGM-71 TOW füzelerini kullandığı görülüyor. Suudi Arabistan'ın da elinde çok sayıda TOW olduğu biliniyor.

Dış Haberler

Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Haseke'nin güneyinden ve batısından başlattığı şiddetli saldırı sürüyor.

Örgüt tarafından yayımlanan çatışma görüntülerinde, IŞİD militanlarının elinde ABD yapımı BGM-71 TOW füzeleri görülüyor. İdlib ve Dera'da da çetelerin elinde çok sayıda bulunan TOW, Suriye ordusunun tanklarına ve zırhlı araçlarına karşı hayli etkili.

Bu, IŞİD'in ABD yapımı TOW'ları ilk kullanışı değil. Palmira'ya yönelik saldırıya ilişkin yayımlanan görüntülerde de ABD yapımı anti-tank silahı görülüyordu.

ABD'nin "ılımlı" saydığı ve daha sonra Nusra Cephesi tarafından bitirilen Hareket Hazm da, Halep'te Çeçenlerden oluşan Muhacir ve Ensar Ordusu'na TOW tedarik etmişti. Nusra Cephesi ise İdlib'de ve Dera'da TOW kullanırken görüşlmüştü.

Suudi Arabistan'ın silah stoklarında çok sayıda TOW olduğu biliniyor. Dera'da çetelerin elinde görülen Alman-Fransız yapımı MILAN anti-tank füzeleri ise Körfez ülkelerinin stoklarında bolca bulunuyor.

IŞİD'in Haseke ile aynı anda KObani'ye ve Deyrezzor'a saldırdığı, buna paralel olaraksa Halep ve Dera-Suveyda hattında "ılımlı" çetelerle Nusra'nın orduya büyük bir saldırı başlattığı görülüyor.