İran'da 'seçimlere Rusya müdahalesi' tartışması

İran'da, 19 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, "Rusya'nın seçimlere müdahalesi" iddiaları gündem oldu.

Dış Haberler

İran, 19 Mayıs'ta sandık başına giderek yeni cumhurbaşkanını seçecek.

Ancak muhafazakârların adayı Ebrahim Raisi'nin Tataristan Devlet Başkanı Rustam Minnikhanov ile görüşmesi tartışmalara yol açtı.

20 Nisan'da yapılan görüşme, Tesnim Haber Ajansı tarafından duyuruldu. Raisi'yi desteklediği bilinen Tesnim'in, Minnikhanov'u "Putin'in elçisi" olarak nitelendirmesi dikkat çekti.

Bu haberden sonra çok sayıda "reformcu" ve ılımlı siyasetçi ve gazete, Raisi-Minnikhanov görüşmesine sert eleştiriler yöneltti.

Al Monitor'da yer alan habere göre, Parlamento Dış Politika ve Ulusal Güvenlik Komitesi üyelerinden Alireza Rahimi, bahsedilen buluşmanın "Rusya'nın 19 Mayıs seçimlerine müdahale şüphesini doğurduğunu" söyleyerek, bunun uygun olmadığını savundu.

Rahimi, Raisi'nin görüşmesinin cumhurbaşkanlığı kampanyası kapsamında yapılması durumunda bunun protokolün ötesine geçmiş olacağını ve Dışişleri Bakanlığı'nın böyle bir görüşme ile neyin hedeflendiğini açıklamasının zaruru olacağını kaydetti.

Ancak Parlamento Rusya-İran Dostluk Komitesi Başkanı Hüseyin Sobhani-Far, Tatar liderin Müslüman olduğunu ve Şii türbelerini ziyaret etmek istediğini söyleyerek, "[Tataristan] gibi küçük bir bölgenin İran'ın seçimlerine müdahale etmesi mümkün değil" dedi.

Ganun isimli reformist gazete, 1997 seçimlerinde muhafazakâr aday Ali Ekbar Nateg-Nuri'yi destekleyen Muhammed Cevad Laricani'nin o dönem kampanya sırasında bir İngiliz diplomatla görüştüğünü hatırlattı ve bu görüşmenin basına sızması nedeniyle Ali Ekber'in reformist aday Muahmmed Hatemi'ye kaybettiğini savundu.

İran'da, eski sömürgeci geçmişleri nedeniyle Rusya ve Britanya ile ilşkiler oldukça hassas bir konu. 19. yüzyılda Çarlık Rusyası, tarihî İran topraklarının kuzeyini işgal ve ilhak etmişti.