Irak Dışişleri Bakanlığı, Trump’ın Kudüs kararı sonrası ABD Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamaya göre, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı sonrası ABD’nin Bağdat’daki Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı.

Dış Haberler

Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Mahcub, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul eden kararını protesto eden yazılı bir açıklama yaptı.

Mahcub, yaptığı açıklamada ABD’nin Bağdat’taki büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, tarihi bir karar alarak, çarşamba günü ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını emrettiğini açıkladı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi yaptığı açıklamada, “ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını kabul etmiyoruz. Bunun olumsuz yansımaları konusunda uyarıda bulunuyoruz” ifadelerini kullanarak, ABD yönetimine, bu tehlikeli durumu ve terörizm için elverişli bir ortam oluşumunu durdurmak için çağrıda bulundu.

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr ise Necef’te yaptığı basın açıklamasında, bu kararın etkileri konusunda uyarıda bulundu. Sadr, “İsrail sınırlarına Suriye’den ulaşabiliriz, bu yüzden dikkatli olun” dedi.