Irak Başbakanı İbadi: Ya çaldığınız parayı teslim edeceksiniz ya da hapse atılacaksınız

Aylar önce yolsuzlukla mücadele kapsamında gündeme getirilen kampanyanın bir parçası olarak, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, bazı isimleri çalınan parayı teslim etmek ya da hapse tıkılmak arasında bir seçim yapmaya çağırdı.

Dış Haberler

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, salı günü düzenlediği haftalık basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Başbakan, “IŞİD'e sunduğumuz “teslim olmak ya da ölmek” seçeneğinin bir benzeri olarak, yolsuzluk yapanlara da iki seçenek tanıyoruz. Birincisi; Çaldıkları parayı teslim etmek… Bu seçenek belki davalarında affa vesile olabilir. İkinci olarak ise, bu kişilere hayatlarının geri kalanını hapiste geçirmeleri seçeneğini sunuyoruz” dedi.

Yerel kaynaklar, İbadi’nin açıklamalarıyla onlarca hizmet projesini yürüten ve eski Başbakan Nuri el-Maliki döneminde kilit isimlerle yatırım ilişkilerinde bulunan birkaç yerli tüccar ve müteahhidi hedef aldığını kaydetti. Öyle ki bu projelerin çoğunda para harcandığı ancak projelerin henüz tamamlanmadığı belirtildi.

Başbakan İbadi’nin açıklamaları, yolsuzlukla suçlanan siyasilere, işadamlarına ve bu kişilerle ilişkisi bulunan müteahhitlere darbe indirme niyetiyle resmi ve popüler bir düzeyde yürütülmekte olan birçok girişim çerçevesinde geldi. İbadi, “yolsuzlukla mücadele”nin IŞİD'in ortadan kaldırılmasından sonraki adım olduğunu vurguladı.

Öte yandan Dava Partisi Disiplin komisyonu tarafından yayınlanan bir bildiride, parti üyesi ve eski Bağdat valisi Salih Abdurrezzak hakkında yolsuzlukla ilgili bir soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Irak yargısı Abdurrezzak için daha önce beraat kararı vermişti. Siyasi çevreler, İbadi’nin, yolsuzluğa karşı başlattığı kampanya çerçevesinde eski valiyi görevinden aldığını kaydetti.

Öte yandan Abdurrezzak, dün sunduğu istifa dilekçesinde el-Maliki’ye olan yakınlığını açıkladı. Dilekçede, “İDP Genel Sekreteri Nuri el-Maliki’ye istifamı sunuyorum. İstifam, partinin yaşadığı krizden kaynaklanmaktadır. Kendi sebeplerimin yanı sıra el-Maliki’nin ulusal yöntemlerine sadık kalacağımıza söz veriyorum.” ifadelerini kullandı. Abdurrezzak, 2009- 2013 yılları arasında Bağdat valisi olarak görev yapmıştı.