İngilizler Suriye’den çalınan tarihi eserleri ‘koruyacakmış’

British Museum Müdürü, Suriye’den çalınarak İngiltere’ye getirilen tarihi eserleri ülkedeki savaş bitene kadar “koruyacaklarını” söyledi.

Dış Haberler

Dünyanın dört bir yanından “getirilen” eserlerin yer aldığı ünlü British Museum’un Müdürü Neil MacGregor, Suriye’den çalınan tarihi eserlerin ülkedeki savaş bitene kadar müzede “korunacağını” söyledi.

İngiliz Times gazetesine konuşan MacGregor, müzenin savaş bölgelerinde bulunan tarihi eserleri korumaya çalıştığını ifade etti. Bu yıl sonunda görevinden ayrılacağı bilenen MacGregor, İngiliz hükümetini kültürel mirasın korunması hakkındaki uluslararası antlaşmaları imzalamaya çağırdı.

MacGregor, “Yasadışı yollarla kaçırılan eserlerin korunmasında önemli bir rol oynuyoruz. Bunu daha önce Afganistan’da da yaptık ve şimdi bu eserleri iade ediyoruz. Suriye’den yasadışı yollarla kaçırıldığını bildiğimiz bir eser de müzemizde bulunuyor ve bir gün o da iade edilecek” diye konuştu.

British Museum, Yunanistan’ın Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında bulunduğu dönemde ülkeden kaçırılan Elgin (Parthenon) Mermerlerini, Yunanistan’ın taleplerine karşın iade etmeyi reddediyor. British Museum, Atina’daki Akropol’ün parçası olan mermerlerin iade edilmesi durumunda başka ülkelerin de benzer talepler öne süreceğini gerekçe göstererek Yunanistan’ın iade talebini reddediyor.

SURİYELİ ARKEOLOGLAR PALMİRA’DAKİ ESERLER İÇİN HAYATLARINI TEHLİKEYE ATI

Diğer yandan daha önce Irak’ta 3 bin yıllık Nemrud kentini yerle bir eden IŞİD’in Suriye’deki tarihi kent Palmira’yı ele geçirmesinden önce, içlerinde arkeolog ve akademisyenlerin de olduğu bir grup Suriyeli, hayatlarını tehlikeye atarak eserleri kurtarmak için çaba harcamıştı. Suriyeli gönüllüler, Palmira’daki bazı eserleri katalogladıktan sonra gömerek IŞİD tarafından tahrip edilmesini önlemek için uğraştı.