Independent: Tüm bölgesel güçler Kürtlere ihanet etti, bombalama şaşırtıcı değil

Independent'da yer alan bir yazıda, tarihsel olarak tüm bölgesel güçlerin Kürtlere ihanet ettiği, son bombalamaların şaşırtıcı olmadığı söyleniyor.

Dış Haberler

Independent'da yer alan Robert Fisk'in yazısında, tüm bölgesel güçlerin Kürtlere ihanet etmiş olduğu ve son bombalamaların da şaşırtıcı olmadığı söyleniyor.

Yazıda, Birinci Dünya Savaşı sonrasında herkese özgürlük vaadedildiği, Kürtlerin de bunun için delegasyon yolladığı ve ayrı bir ülke istediği belirtilirken, bunun Sevr'de verildiği, ancak sonrasında Türkiye'nin kurulmasıyla bunun gerçekleşmediği belirtiliyor.

Sonrasında da 1970lerde Kürtler Saddam Hüseyin'e karşı isyan ettiğinde, ABD'nin ve İran'n desteğine sahip oldukları söyleniyor. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın İran ve Irak arasında anlaşma sağlamasıyla Kürtlerin yalnız bırakıldığı ve 182 bin Kürt öldürüldüğü aktarılıyor.

Daha sonra da ilk Körfez savaşında Kürtlere ABD'nin ya da CIA'in isyan etme talimatı verdiği, Kürtlerin de buna uyarak yine Saddam Hüseyin'e karşı ayaklandıkları söyleniyor. Ancak sonuç farklı olmuyor, ABD desteğinin çekilmesiyle birlikte on binlerce Kürt sivil zor durumda kalıyor.

Benzer başka örneklerin de verildiği yazıda, son saldırıların da şaşırtıcı olmadığı belirtiliyor. Türkiye'nin PKK'ye karşı yaptığı saldırıları "IŞİD karşıtı bombardıman" olarak örttüğünü söyleyen Fisk, ABD'nin de İncirlik'ten dolayı sesini çıkartmadığını belirtiyor.