İdlib'te oluşturulacak 'çatışmasızlık bölgesi'nin sınırlarında uzlaşıldı

İdlib'te oluşturulacak "çatışmasızlık bölgesi"nin sınırları konusunda görüşen taraflar uzlaşmaya vardı.

Açıklamaya göre, Rusya, Türkiye ve İran gerilimi azaltma bölgelerinde gözetim sağlamak amacıyla Suriye'de ortak bir koordinasyon merkezi kuracak. Ayrıca Suriye'deki gerilimi azaltma bölgelerine, 8 Eylül'de Ankara'da üzerinde anlaşmaya varılan haritalar temel alınarak her üç garantör ülkenin güçleri de gönderilecek.

Bu arada söz konusu 4 bölgenin 6 aylık bir süre için oluşturulacağı fakat bu sürenin sonradan uzatılabileceği kaydedildi. Diğer taraftan Astana görüşmelerinin bir sonraki turunun ekim ayında yapılacağı belirtiliyor.

Öte yandan Kremlin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ise 7. Astana görüşmesine Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Lübnan'ın gözlemci ülke olarak davet edilebileceğini söylemişti.

İdlib'de garantör ülkelerden hangisinin güçlerinin bulunacağı ve buradaki gerilimi azaltma bölgesinin sınırları, Astana görüşmelerinin yeni turundan önce tarafların uzlaşamadıkları en önemli noktaydı.

Sputnik'e konuşan bir kaynak ise, İdlib'deki muhaliflerin denetiminde olan alanları Türk güçlerinin, hükümetin kontrolündeki mahalleleriyse Rusya ve İran güçlerinin gözlemleyeceğini söylemişti. Fakat üç garantör ülkenin ortak açıklamasında bölgedeki güçlerin dağılımına ilişkin bir bilgi yer almadı.

Rusya'nın Suriye'nin güneyinde, başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta'da ve Humus'taki gerilimi azaltma bölgelerinde askeri polisi bulunuyor.

Açıklamada ayrıca, söz konusu gerilimi azaltma bölgelerinin oluşturulma şartlarından hiçbirinin, Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne zarar vermeyeceği vurgulandı.