HSBC silah tüccarları ve politikacıların parasını saklamış!

HSBC'nin sızdırılan dosyaları, bankanın silah tüccarları, suçlular ve politikacıların paralarını gizli hesaplarla sakladığını gösteriyor.

Binlerce HSBC müşterisinin hesaplarına dair bilgilerin sızdırılmasıyla birlikte, bankanın müşterilerinin vergi kaçırmalarına yardım ettiği ve paralarını İsviçre'deki gizli hesaplarda sakladığı ortaya çıktı. Belgeler aynı zamanda bankanın Afrika'ya silah satan tüccarlarla, silah ve elmas kaçakçılarıyla da iş yaptığını gösteriyor. 

Sızan belgeler, bankanın müşterleri arasında Birleşmiş Milletler tarafından Burundi'de iç savaşı desteklediği açıklanan Aziza Kulsum'un da bulunduğunu gösteriyor. 2001'de bir BM raporunda maden kaçakçılığı da yaptığı söylenen Kulsum'un iki hesabını kapatan bankanın, üçüncü bir hesabı açık tuttuğunu gösteriyor. HSBC kayıtları, Kulsum'u "iş kadını" olarak tanımlıyor.

Başka bir şüpheli hesap da Katex isimli bir madencilik şirketine ait, Katex'in Liberya'da isyancı askerlere silah kaçırmak amacıyla kullanılan bir paravan şirket olduğu biliniyor. Bu savaşta iki tarafca çocuk askerler kullanılmış ve yüzlerce çocuk ölmüştü. 

Belgeler, Angola'ya kaçak silah satışı için kullanılan ve 1994 ile 1999 arasında açık olan bir hesabın varlığını da gösteriliyor. Bu hesap, aralarında eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterand'ın oğlunun da olduğu üst düzey Fransız yetkililerince kullanılmış ve 800 milyon dolarlık anlaşmanın yapılması için 50 milyon dolar rüşvet verildiğini gösteriyor.

Yüzlerce benzer ismin daha geçtiği belgeler, bankanın soruşturma altında olduğunu bildiği veya suçu kesinleşmiş isimlerle iş yapmaya devam ettiğine, Afrika'da ve Tayvan'da yapılan silah ve elmas ticaretlerine aracı olduğuna işaret ediyor.

Aynı zamanda, Fransa'nın, Yunanistan'da vergi kaçırılmasını engellemek için 2 bin Yunan müşterinin ismini 2010 yılında yetkililere verdiğini, ancak Yunanistan'ın vergi kaçıran zenginlere dokunmadığını da gösteriyor.