Hollanda’da silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var

Hollanda’nın Utrecht kentinde bir tramvayda silahlı saldırı meydana geldi, olayda en az bir kişinin öldüğü, yaralananlar olduğu bildirildi. Polis saldırıyla ilgili olarak Türkiye doğumlu Gökmen Tanış adlı 37 yaşında bir kişinin arandığını duyurdu.

soL - Dış Haberler

Hollanda’nın Utrecht kentinde bir tramvayda açılan ateş sonucu en az bir kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. 

Utrecht polisi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada olayın 24 Oktoberplein'daki tramvay istasyonunda gerçekleştiğini ve istasyonun kapatıldığını duyurdu.

Kentte raylı ulaşıma ara verildiği de gelen bilgiler arasında.

Yerel saatle 10.45’te meydana gelen saldırıda yaralananlara müdahale etmek için bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi.

Saldırının terörle bağlantısı olup olmadığı konusunun soruşturulduğu belirtilirken, polisin saldırıyla ilgili birden fazla kişiyi aradığı bildiriliyor.

Daily Mail'in aktardığına göre saldırıda en az bir kişi yaşamını yitirdi. Yerel medyada çıkan haberlerde görgü tanıklarının olay yerinde yerde yatan bir kadın gördüğü, bu sırada birkaç kişinin koşarak uzaklaştığını söylediklerini yazdı.

Hollanda basınına konuşan bir tanık ise tramvayda bir erkeğin aniden ayağa kalkarak "büyük bir silahla" ateş etmeye başladığını söyledi. Tanık, “Tramvayın arkasındaydım. Koltuklarda oturan insanlara nişan alıyor gibiydi. Kondüktör hemen kapıyı açmadı. Yanımdaki iki genç pencereyi tekmeleyerek açtı. Ben de oradan dışarı kaçtım. Birçok kişi böyle kurtuldu” dedi.

Polis bir ya da birden fazla saldırganı yakalamak için operasyon başlatırken, kentteki tüm okul, cami ve ulaştırma istasyonlarının kapatılması talimatı verildi.

Hollanda hükümeti de kentteki terör tehdidi seviyesini en yüksek olan 5 seviyesine çıkardı.

Utrecht Üniversitesi kampüsü kapatılırken, kent merkezine giden tüm tren trafiği de durduruldu. 

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise kabineyi kriz toplantısına çağırdı.

SALDIRGAN TÜRK VATANDAŞI İDDİASI

Yerel medya, kaçan saldırganın saklandığı sanılan bir binanın polis ekipleri tarafından kuşatıldığını aktardı. Polis, 37 yaşındaki bir Türk hakkında görüldüğü takdirde "yaklaşılmaması" ve hemen polise haber verilmesi yönünde uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, "Polis, bu sabahki saldırıyla bağlantılı olarak, 37 yaşında Türkiye doğumlu Gökmen Tanış'a dikkat etmenizi rica ediyor" denildi. 

Utrecht polisinin Twitter hesabından sözkonusu kişinin güvenlik kamerası tarafından çekilmiş görüntüleri de paylaşıldı. Daily Mail'in haberine göre saldırıdan sonra zanlının kırmızı bir araçla olay yerinden kaçtığı, aracın daha sonra terk edilmiş halde bulunduğu bildirildi.

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte olayla ilgili yaptığı açıklamada "faili ya da failleri" bulmak için gerekli tüm çabayı sarf ettiklerini söyledi.

Rutte saldırıyı "toplumumuza bir saldırı, hoşgörülü ve açık topluma bir saldırı" diye niteledi.

Rutte "Eğer bu bir terör eylemi ise o zaman buna verilecek tek bir yanıt var. Bu yanıt da şudur: Bizim devletimiz, demokrasimiz ve biz fanatiklerden ve şiddetten daha güçlüyüz. Hoşgörüsüzlüğe karşı savaşmayı hiçbir zaman bırakmayacağız" diye konuştu.