Hindistan'da bir mahkeme, kadının 'evin içine tuvalet yapmayan' kocasından boşanmasını onayladı

Hindistan'da bir mahkeme, kocası, tüm ısrarlarına rağmen evin içerisine tuvalet yapmayan bir kadının boşanma isteğini kabul etti.

Dış Haberler

Hindistan'ın Rajasthan eyaletinde ilginç bir boşanma davası karara bağlandı.

The Telegraph'taki habere göre, Aile Mahkemesi yargıcı Rajendra Kumar Sharma, evin için tuvalet yaptırma isteği kocası tarafından reddedilen bir kadının boşanma isteğini onayladı.

Yargıç kararında, tuvaletin her ev için gerekli olduğuna, bir kadının evinin dışında ihtiyacını gidermesinin toplum için "yüz kızartıcı" ve kadın için de "işkence" olduğuna hükmetti.

"Köylerde kadınlar doğanın çağrısına yanıt vermek için gün batımına kadar beklemek zorunda kalıyorlar" diyen yargıç, bunun yalnızca fiziksel bir barbarlık değil, aynı zamanda kadının alçakgönüllülüğüne yönelik bir suikast olduğunu öne sürdü.

Yargıç, insanların tütüne, alkole ve cep telefonlarına para harcadıklarını, ancak ailelerinin saygınlığını korumak için tuvalet yapmaya gönülsüz olduklarını kaydetti.

Hindistan'da "tuvalet ayrılıkları" ilk değil. Geçen Haziran ayında da Uttar Pradesh eyaletinde bir kadın, eşi evin içerisine tuvalet yapana kadar evine dönmeyi reddetmişti.

Hindistan'ın 1.3 milyara yakın nüfusunun yüzde 60'ının hâlâ tuvaletini açıkta yaptığı belirtiliyor. Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, göreve geldiğinden bu yana "evlere tuvalet" için baskı yaptığı ancak çok küçük bir ilerleme kaydettiği söyleniyor.

Öte yandan ülkede kadınların boşanması kanıtlanmış barbarlık, şiddet ya da karşılanmayan mali isteklere bağlı.