Hindistan: 10 yılda bin 800 kanalizasyon işçisi öldü

Hindistan'da son 10 yılda bin 800 kanalizasyon işçisi yaşamını yitirdi. Ölen işçilerin yakınları başkent Yeni Delhi'de iş cinayetlerini protesto etti.

Dış Haberler

Hindistan'da son 10 yılda bin 800 kanalizasyon işçisi yaşamını yitirdi. 

Ölen işçilerin yakınları bugün başkent Yeni Delhi'de bir araya gelerek iş cinayetlerini protesto etti ve ölümlere yol açan çalışma koşullarına karşı önlem alınması çağrısı yaptı.

Protesto için buluşan yüzlerce kişi, ölen işçilerin ailelerine söz verilen tazminat ödemesinin ertelenmesine tepki gösterdi. 

İşçi aileleri, ülkedeki dinsel gericiliği temsil eden aşırı sağcı iktidar partisinin Başbakanı Narendra Modi'nin başlattığı "Temiz Hindistan" kampanyasını da eleştirdi. 

Eylemde taşınan pankartların birinde "Son yedi günde 11 işçi kanalizasyonlarda öldü. Kimin için 'Temiz Hindistan'?" ifadelerinin yer aldığı görüldü.

TIKANAN KANALİZASYON BORULARINI ELLERİYLE AÇIYORLAR

Kanalizasyon işçilerinin yeraltındaki kanallara girerek çıplak elleriyle, herhangi bir önlem olmaksızın atıkları topladığı ve tıkanan boruları açtığı Hindistan'da, bu iş kolunda çoğunluğu kadın yaklaşık 160 bin işçinin çalıştığı belirtiliyor.

Hindistan'daki kast sisteminin de sonucu olarak aşağı kastların çalıştığı iş kolunda herhangi bir güvenlik ya da sağlık önlemi alınmazken, işçilerin çıplak elleriyle çalışması ve bunun sonucunda asfiksili ölüme kurban gitmesi görmezden geliniyor.

Hİndistan hükümeti 1993 yılında, çoğunlukla kadınlara ve Hinduizm'deki toplumsal hiyerarşinin en aşağı kastı olan 'Dalit'lere yaptırılan "elle temizleme"yi yasakladı. Ancak sağlık açısından son derece tehlikeli atık temizleme pratikleri ülkenin başkenti dahil pek çok bölgesinde hala sürüyor.