Hersh: Clinton, Suriye’deki kimyasal tezgahından haberdardı

Ünlü gazeteci Seymour Hersh, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, silahlı grupların 2013 yılında Suriye’ye askeri müdahaleye zemin hazırlamak için düzenlediği kimyasal silah saldırısından haberdar olduğunu öne sürdü.

YDH'nin aktardığına göre Alternate.org sitesine mülakat veren ünlü Gazeteci Seymour Hersh, 2013 yılının ağustos ayında Suriye yönetimini suçlu gösterip bu ülkeye askeri müdahale için zemin yaratmak için planlanan kimyasal silah saldırısından dönemin Amerikan dışişleri bakanının haberdar olduğunu açıkladı.

Seymour Hersh, ABD’nin Bingazi konsolosluğunun Libya’dan elde edilen sarin gazının Türkiye üzerinden Suriye’ye sokularak burada sahte bir kimyasal saldırı düzenlenmesi ve böylece Suriye’ye askeri müdahale için zemin hazırlanması operasyonu hakkında dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un bilgisinin bulunduğunu söyledi.

Konsolosluk binasında öldürülen Amerika’nın Bingazi konsolosunun CIA’nın yoluna çıkarak yaptıklarına engel olmayacak bir kişi olduğunu belirten Seymour Hersh, “Daha önce de yazdığım gibi o, operasyon günü CIA istasyonu şefiyle ve kurye şirketiyle konuşmuştu. O konumdaki birinin patronuyla (dışişleri bakanı) konuşmaması imkansızdı” dedi.

Suriye hükümeti, silahlı grupların Halep'in Han el-Asel bölgesinde düzenlediği kimyasal silah saldırısı sebebiyle 10'dan fazla askerinin öldüğünü belirterek BM'den araştırma talep etmiş, BM kimyasal silah denetçilerinin Şam'a geldiği gün Şam'ın Doğu Guta bölgesine kimyasal silah saldırısı yapıldığı bildirilmişti.

Yaklaşık 300 kişinin öldüğünün belirtildiği saldırıyla ilgili olarak muhalif gruplarla birlikte Suriye yönetimini sorumlu tutan Amerika, önce askeri müdahale için hazırlık yapmış; ancak Suriye yönetiminin elindeki kimyasal silahları teslim etmeyi kabul etmesi üzerine askeri müdahaleden vazgeçmişti.