'Hac faciasında ölü sayısı en az 2 bin 432'

Hac sırasında Mekke'de yaşanan izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısının, Suudi açıklamalarının aksine, en az 2 bin 432 olduğu iddia edildi.

Dış Haberler

Mekke'deki şeytan taşlama sırasında yaşanan izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin soru işaretleri sürüyor.

Middle East Eye'dan (MEE) Rori Donaghy ve Mary Atkinson'ın haberine göre, 24 Eylül'de Mina'da ölenlerin sayısı 2 bin 432.

Muhabirler, Mina'daki Muaism Acil Tıp Merkezi'nde 30 Ekim'e kadar kayıp yakınları için ceset fotoğraflarının asıldığını kaydediyor.

Bu fotoğraflara bakılırsa, ölü sayısı Suudi Arabistan yetkililerinin açıkladığının en az üç katı.

MEE bu bilgiyi 30 Eylül'de hastaneye gidip 4 gün boyunca fotoğrafları gizlice elde eden bir Suudi kaynaktan edindi. Kaynak, tutuklanma korkusuyla isminin gizlenmesini istedi.

Fotoğraflarda 3 adet numara bulunuyor. Birincisi, maktüllerin öldüğü tarih (Hicri 1436); ikincisi, cesetlerin bulunduğu konum ve üçüncüsü cesetlere verilen "seri numarası."

MEE'ye gönderilen fotoğraflardan birinde, seri numarası "2106."

Kaynak, seri numarasının 2253'e kadar çıktığını ancak daha fazla fotoğraf çekemediğini söyledi.

Aynı kaynak ayrıca Cidde'deki sorgu hakiminin raporunu da MEE'ye ulaştırdı. Bu rapora göre de, Cidde'deki hastanelere Mina'daki izdiham nedeniyle 326 ceset getirildi.

İki rakamı toplayında, 2 bin 432 sayısı elde ediliyor. Bu, 1990'daki 1426 hacının ölümüyle sonuçlanan faciadan çok daha büyük bir facia.

Kaynak sayının daha fazla olduğunu, çünkü Taif'e de cesetlerin nakledildiğini ancak oradaki tam sayıyı elde edemediklerini söyledi. Kaynağın tahmini, toplam ölü sayısının 2 bin 534 olduğu.

MEE'ye konuşan ve facianın yaşandığı gün Mina'daki bir hastanenin acil servisinde görevli olan bir doktor, ölü sayısının "yüzlerce" değil, "binlerce" olduğunu aktardı.