Guantanamo işkencecisi polisin insanlık suçu dosyası kabarık

Guantanamo'da insanlık dışı işkencelere imza atmış olan polis şefinin Şikago'da bir kişinin 23 yıl boş yere hapis yatmasına neden olduğu pek çok işkence vakasının sorumlusu olduğu ortaya çıktı.

Guantanamo'da bulunan ABD hapishanesinde bugüne kadar bilinen en korkunç işkence vakalarından birinde adı geçmiş olan Polis Dedektifi Richard Zuley'in 1977'den 2007'ye kadar görev yaptığı Şikago Polis Departmanı'nda da pek çok insanlık suçuna imza attığı ortaya çıktı. The Guardian' ın haberinde Dedektif Zuley' in, işlemedikleri suçları zorla üstlendirmek amacıyla şüphelileri uzun süre kelepçeyle ve uykusuz bırakma, kendisini veya ailesini ölümle tehdit etme, evlerine kanıt yerleştirmekle veya itiraf etmedikleri takdirde idam cezası ile tehdit etmek gibi yollarla pek çok insana işkence ettiği belirtiliyor.

1990 yılında Zuley tarafından cinayetten yakalanan ve 23 yıl boyunca haksız yere hapis yatan Lathierial Boyd' un tahliyesine karar veren Şikago Eyalet Savcısı Anita Alvarez' in açtığı davanın ardından Zuley' e ait pek çok işkencenin de üzeri açılmış durumda. Boyd' un ifadesine göre özellikle ABD'deki azınlıklara yönelik şiddet Zuley' in karakteristiklerinden. Kendisi de afro-amerikan olan Boyd, Zuley' in, gayet iyi durumda olan evini aramaya geldiği sırada "Hiç bir zenci bu şekilde yaşamayı haketmiyor" dediğini belirtti.

Zuley' in sorguladığı diğer üç kişi üzerinde yoğunlaşan soruşturma, Guantanamo'da uluslararası kamuyounun mahkum ettiği pek çok yöntemin polis merkezinde uygulandığını gösteriyor. 

Şikago öteden beridir polis şiddetinin yoğun olarak yaşandığı ve bunun aleni olduğu yerlerden biri. Adı işkenceciye çıkmış eski bir diğer polis şefinin Jon Burge' ün de şüphelilere sorgulama esnasında elektrik verdiği, kafalarına kalın telefon rehberi ve diğer cisimlerle vurduğu kayıt altına alınmıştı. Burge ise geçtiğimiz Cuma günü 4 yıllık cezasının ardından ev hapsinden çıkarıldı. Asıl çarpıcı olan ise Burge' ün işkenceden değil, yalancı şahitlikten dolayı cezalandırılmış olması.