Gayriresmi savaş platformu: 52'nci Münih Güvenlik Konferansı

12 - 14 Şubat tarihleri arasında Almanya'nın Münih kentinde 52'ncisi düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı bugün sona eriyor.

Dış Haberler

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen 52'nci Münih Güvenlik Konferansı bugün bitiyor. Suriye savaşı, Ortadoğu'daki durum, Avrupa'daki sığınmacı krizi, Ukranya'daki kriz ve uluslararası terörizm başlıklarının ela alındığı konferansa, üst düzeyde devet yöneticileri ve güvenlik uzmanları katılıyor.

Bu yılkı konferansa 550 kişi katılırken, 30 devlet ve hükümet temsilcisi, 70'e yakın savunma ve dışişleri bakanı ve 5 istihbarat başkanı konferansda yer alıyor. Konferansa Türkiy'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılırken, ABD dışişleri bakanı, Rusya devlet başkanı ve Rusya dışişleri bakanları da katılımcılar arasında.

Konferansın katılımcıları yalnızca devlet ve hükümet yetkilileriyle de sınırlı değil. Silah endüstrisinden Krauss-Maffei Wegman, Reyteon, Lockhead dışında BMW ve Deutsche Bank temsilcileri de konferansta yer alıyorlar. Hükümetler ile silah tüccarları arasında açıktan ama ''samimi'' bir ortamda görüşme olanağı bu konferans aracılığıyla hayata geçirilebiliyor.

GAYRIRESMİ AMA 3700 POLİS KORUYOR
3700 polisin koruduğu konferans, beş yıldızlı Bayerischer Hof otelinde gerçekleştiriliyor. 1963'den beri Almanya'nın öncülüğünde düzenlenen ve sözde resmi boyutu olmayan bu konferansın amacı 'güvenlikle ilgili başlıklarda merkezi bir tartışma platformu sunmak' olarak ilan edilirken, ikili görüşmeler ile gayrı resmi temaslar için de olanak yaratılmış oluyor.

Geçen yıl yapılan Münih Güvenlik Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya'nın dünya meseleleri karşısında ''daha fazla sorumluluk''  almasını talep etmişti. 2008'den beri konferansın başkanlığını yürüten emekli diplomat Wolfgang Ischengen Gauck'un geçen yıl dile getrirdiği talebi bir adım daha ileri götüren sözler etti. Ischengen Frankfurter Allgeimeine gazetesinde kendisiyle yapılan röportajda, Tornadoların Suriye'nin işgalinde kullanılmasını olumlu bulmasına karşın, Suriye'ye Almanya'dan bir ''barış birliği''nin gitmesi gerektiğini söyleyerek, ''Suriye'de ihtiyaç duyulan şey, kurtarıcı bir vuruştur'' dedi.

Konferans Başkanı Wolfgang Ischengen, Cuma günü Alman DPA ajansına verdiği röportajda da benzer bir talebi dillendirdi. Ischengen'e göre, ''Danimarkalılar, Fransızlar ve İngilizler yapıyorsa bizim de yapabilmemiz lazım'' diyerek Suriye'nin emperyalistlerce işgaline Almanya'nın daha fazla katılmasını talep etti.

52. Münih Güvenlik Konferansı geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da savaş karşıtları, antifaşist güçler ve NATO karşıtlarınca yığınsal olarak protesto edildi.