Fu Yuanhui'nin 'regl' açıklaması, Çin'i neden ilgilendirmedi?

Çinli sporcu Fu Yuanhui'nin, Rio 2016'da regl olduğu için yorgun hissettiğini ve iyi yüzemediğini söylemesi Batı basınında takdirle karşılanmıştı. Çin'de ise bu tartışma konusu bile değil, çünkü ülkede böyle bir tabu yok.

Haber Merkezi

20 yaşındaki Çinli yüzücü Fu Yuanhui'nin, Rio Olimpiyatları'nda performansının düşük olmasını regl oluşuna bağlaması, oldukça ses getirmişti.

Yüzücü; "Reglim dün başladı, o yüzden de yorgun hissediyorum. Ama bu bir bahane değil. Yeterince iyi yüzemedim" demiş, adet kanamalarının hala bir tabu olduğu Batı basını başta olmak üzere, çok sayıda kişi Fu'ya açık sözlülüğü için teşekkür etmişti.

Çin'de ise konu kimsenin dikkatini çekmedi. Batılılar Fu'yu cesareti için kutlarken, Çin'de ilgili açıklama konu edilmedi, öyle ki Çin medyası Batı'nın reaksiyonu karşısında şaşkın olduklarını belirtti.

Çinli internet kullanıcıları Fu'nun açıklaması yerine, adet döneminde performansının düşmesinin söz konusu olabileceğini belirterek, yarışmalara katılmasını tartıştı. Çin'in sosyal medya sitesi Weibo'da kullanıcılar, Fu'nun havuzda kanamasını değil, bu durumda yarışmasını tartışıyordu.

Tampon kullanımı Çin'de yaygın değil. Üreme döneminde ki kadınların yüzde 2'sinin tampon kullandığı (Avrupa'da bu rakam yüzde 70), ancak bunun bir erişim sorunundan kaynaklanmadığı belirtiliyor. Hali hazırda ülkede, 90'lardan bu yana birden fazla tampon markası ticari olarak raflarda yerini alıyor. Kullanımın nadir oluşunun kaynağı ise ilk akla geldiği gibi tamponun "bekaret" durumunu değiştirdiğine dönük inanç değil. Çinli kadınların yüzde 70'i, evlilik öncesi cinsel ilişki yaşıyor, Guardian'ın Çinli yazarı Yuan Ren'e göre ülkede "bekaret" tabusunun dağıldığı söylenebilir.

TABU DEĞİL

Çin'deki yaygın girişimsel olmayan tıp anlayışı, tampon kullanımını "girişimsel" olarak kodluyor ve bundan rahatsızlık duyuyor olabilir. Öte yandan Fu'nun durumunda dikkate değer olan, olayın ele alınma biçiminin Batı ve Çin toplumunda nasıl farklılaştığı. Havuzun kırmızıya boyanması Çin'in gündemine yalnızca bir "performans" bahsinde girerken, Batı Fu'nun açıksözlülüğünü konuştu. Çünkü Çin'de, adet kanaması hakkında konuşmak bir tabu değil.

Örneğin İngiltere'de, adet döneminden bahsetmek utanç verici ve tatsız bir durumken, Çin'de açık bir tutum var. Çinli kadınlar adet dönemindeyken yorgunlukla nasıl baş edeceklerini, demir eksikliği için nasıl besleneceklerini ve ne sıklıkta pedlerini değiştireceklerini konuşuyorlar.

Fu Yuanhui, Olimpiyat Oyunları'ndaki 'kadınlar 4x100 metre karışık bayrak yarışını' dördüncü sırada tamamlamış, 100 metre kadınlar sırtüstü yüzme yarı finalinde ise bronz madalya kazanmıştı.