Financial Times: Çipras şimdiye kadarki en büyük kesintiyi yapacak

Financial Times, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras tarafından önerilen kemer sıkma politikalarının, şimdiye kadarki en yüksek bütçe kesintilerini ve vergi artışlarını içerdiğini duyurdu.

Dış Haberler

Financial Times'ın haberine göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras tarafından önerilen 11 sayfalık "ekonomi ve bütçe reformları", önümüzdeki iki yıl içerisinde 7.9 milyar avro tasarruf etmeyi vaadediyor.

Çipras'ın önerisinin şimdiye kadarki en büyük bütçe kesintilerini ve vergi artışlarını içerdiği belirtiliyor.

Çipras'ın teklifinin Yunanistan'a kreditörler tarafından 3 hafta önce önerilen planı andırdığı söylenirken, yeni öneride vergi artışlarının daha ağır olduğu da bildiriliyor.

Yunanistan'ın yeni reformlarla bütçe fazlası vermeyi amaçladığı söylenirken, emeklilik reformlarıyla emekli olma yaşının 67'ye çıkartılacağı, bu sayede 300 milyon avro tasarruf edileceği söyleniyor.

Ayrıca emekliliğe verilen katkı payındaki artışla önümüzdeki yıl 800 milyon avro daha tasarruf edileceği iddia edilirken, sağlık sistemi için öngörülen katkı payı artışının da 510 milyon avro olacağı bildiriliyor. Ayrıca katma değer vergisinin artırılacağı da aktarılıyor.

Çipras'ın özelleştirme başlığında da geri adım attığı ve özelleştirmeleri hızlandıracağı belirtilirken, bu yıl 1.4 milyar avro, önümüzdeki yıl ise 3.7 milyar avro özelleştirme yapılacağı söyleniyor.

Syriza hükümetinin bütün başlıklarda geri adım attığı ve kreditörlerin taleplerine boyun eğdiği bildiriliyor.