Çipras Troyka’nın gözüne girerken partisini dağıtıyor

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Troyka’yla yeni bir anlaşmanın eşiğinde. Troyka temsilcileri Syriza’nın ilk kez “gerçekçi” önerilerle geldiğini söylerken, Syriza içinde girilen yola dönük muhalefet de su yüzüne çıkıyor.

Dış Haberler

Aleksis Çipras’ın liderliğini yaptığı Yunan hükümeti Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan “Troykayla” anlaşmaya yakın. Syriza’nın dün sunduğu anlaşma teklifi, Euro Bölgesi liderlerini memnun etti. Dün Brüksel’de teklifi görüşen Euro Bölgesi liderleri, bir yandan “daha yapılacak çok iş var” mesajı verirken diğer yandan da bunun Syriza’nın getirdiği “en iyi teklif” olduğunu ve hafta sonuna kadar anlaşmaya varmak için yeterli zemin sunabileceğini söylüyor.

İLK ‘GERÇEK’ ÖNERİ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan’ın IMF’ye ödeyeceği 1,54 milyar Euro borcun vadesine çok az bir süre kala gündeme gelen yeni planla ilgili, “Bugün yeni bir anlaşmanın temelleri atıldı” diye konuştu. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a göre ise Yunanistan’ın sunduğu plan, “haftalar sonra yapılan ilk gerçek öneri.”

Syriza’yla Troyka arasındaki tıkanma, faiz dışı bütçe fazlasını yüzde 1’e çekmek üzere emekli maaşlarında kesinti yapılması ve katma değer vergisinin artırılması konularında yaşanmıştı. Syriza’nın dün yaptığı öneriyle bu konularda geri adım attığı, bu adımların Çipras’a Troyka’nın gözüne girmek konusunda yardımcı olduğu söylenebilir. Ancak aynı adımların Çipras’ı kendi partisi nezdinde zor durumda bıraktığı da biliniyor.

TROYKA ÇİPRAS’A HAVUÇ VERECEK Mİ?

AB Maliye Bakanları Perşembe ve Cuma günü yapılacak toplantılarda planın tartışacak. Yunanistan, Troyka’dan borçların bir kısmının ertelenmesi konusunda daha somut vaatlerde bulunmasını talep ediyor. Çipras’a böyle bir “havucun” verilmesinin, genç başbakanın elini biraz olsun rahatlatabileceği söylenebilir. Ancak Angela Merkel, Yunanistan’ın önerisiyle ilgili “daha yapılacak çok iş var ve zamanımız çok dar” sözleriyle Çipras’a havucunu kolay vermeyeceğinin işaretini de verdi.

Diğer yandan Syriza lideri kendi havucunu kendisi yapmak konusunda mahir olduğunu kanıtlama çabası içerisinde. Troyka’yla masaya dahi oturulmayacağını söyleyerek oy topladıktan sonra Troyka’yla anlaşmanın eşiğine gelen Çipras, sundukları planın faturasının ilk kez emekçilerin cebinden değil, “faturayı ödeyebilecek olanların cebinden” çıkacağını söyledi. “Artık top Avrupalı yetkililerin sahasında” diyen Syriza lideri, emekli maaşlarından kesinti yapılması ve dolaylı vergilerin artırılması konusundaki tıkanmayı nasıl “çözdüklerini” tam olarak açıklamadı. Ancak Syriza’nın önerisine kurumlar vergisinin artırılması gibi başlıklar koyduğu belirtiliyor.

KOALİSYON İÇİNDEKİ KOALİSYON DAĞILIYOR

Aslında bir partiler ittifakı olan Syriza, milliyetçi ANEL’le koalisyon yaparak hükümet olmuştu. Şimdi koalisyon olmasa da Syriza’nın iç ittifakında çatlak sesler yükseliyor.

İttifakın önde gelenlerinden Vassilis Çatzilampru hafta sonu düzenlenen Direniş Festivali’nde, “Katı, durgunluğa neden olacak önlemler alamayız. Artık halk sınıra dayanmış durumda” diye konuşurken, Syriza’nın 200 kişilik Merkez Komitesi’nde bulunan Alekos Kalivis de “Müzakereden sorumlu olanlar partinin merkez komitesinde belirlenmiş çerçeve içinde hareket etmekle sorumlular. Müzakerecilerin bazı kararları alma inisiyatifleri var ancak bunun partinin ne onlara ne de Çipras’a verdiği bir açık çek olarak görülmemesi gerekir” dedi.

Bir başka Syriza milletvekili, Statis Leoutsakos’a göreyse Yunanistan’ın borcunu döndürmek için “halkın infaz edilmesi gerekiyor” ve “Syriza içinde hiç kimse de buna gönüllü değil.”

Çipras Troyka’yla anlaştığı takdirde anaşmayı Yunan parlamentosuna getirmek durumunda. Ancak parlamentodaki Yunanistan Komünist Partisi muhalefetinin yanı sıra Syriza içerisinde de şimdiden 30-40 arasında milletvekilinin olası anlaşmaya sıcak bakmadığı söyleniyor. Parlamentoda sadece 11 sandalyeyle çoğunluk durumunda olan koalisyon açısından Başbakan’ın Troyka’nın gözüne girmesi yeterli olmayabilir.