Filistin’de başkanlık seçimleri 2018’de

Filistinli grupların temsilcileri, Mısır’ın başkenti Kahire’de, dün düzenlenen 'Genişletilmiş Barış Görüşmeleri' kapsamında, bir dizi konuda ilerleme sağladı.

Dış Haberler

Filistinli grupların temsilcilerinin yer aldığı, dün Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Genişletilmiş Barış Görüşmeleri'nde, 2018 sonuna kadar, parlamento, başkanlık ve Ulusal Meclis seçimlerimin tamamlanması konusunda uzlaşı sağlanırken, barış görüşmelerinin yeni oturumunun şubat ayında gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Haaretz'de yer alan habere göre, Kahire’deki Mısır İstihbarat Merkezi’nde gerçekleşen ve iki gün süren toplantılara katılan 13 Filistinli grubun temsilcileri, 6 maddelik ortak bir bildiride üzerinde mutabık kaldı. Bildiride öne çıkan maddeler ise Filistin Kurtuluş Örgütü’nün, Filistinlilerin tek ve meşru temsilcisi olduğu ve Uzlaşı Hükümeti’nin Gazze’de gerekli bütün icraatları yapmasına ilişkin maddeler yer aldı.

MISIR GÖZLEMCİ OLACAK

Bazı kaynaklara göre, toplantıya gözlemci olarak katılan Mısır İstihbaratı yetkilileri, toplantıda alınan kararların uygulanmasına gözlemcilik yapacak Mısır istihbaratına bağlı bir güvenlik komitesi kurularak, komitenin toplantının sona ermesiyle birlikte görevine başlamasını teklif etti.

“İlk aşamada, Uzlaşı Hükümeti’nin Gazze’deki çalışmalarına engel teşkil eden hususların büyük oranda azaltılması, çeşitli yaşam alanlarındaki mağduriyetlerin giderilmesi ve Filistin’deki sınır kapılarının işlevselleştirilmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden kaynaklar, Hamas tarafının, Hükümetten Gazze’ye yönelik ambargoları kaldırmasını talep ettiğini, Fetih tarafının ise ambargo cümlesine itiraz ettiğini söylüyor.

Öte yandan, toplantı sonucunda, 2011 yılındaki görüşmelerde oluşturulan Özgürlükler Komitesi ve Toplumsal Barış Komitesi’nin Batı Şeria ve Gazze’de görevine yeniden başlaması ve bu hususta söz konusu iki komiteye gerekli kolaylıkların sağlanması kararlaştırıldı.

Filistin’de düzenlenmesi ön görülen genel seçimlere dair kararların da alındığı toplantıda, başkanlık, parlamento ve Ulusal Meclis seçimlerinin 2018 sonuna kadar düzenlenmesi için Seçim Komitesi’ne hazırlıklarını başlatması talimatı verildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın talebi üzerine, seçimlerin kesin tarihinin belirlenmesi bir sonraki istişare toplantılarına bırakıldı.