Faşist Altın Şafak liderlerinin duruşması başlıyor

Faşist Altın Şafak partisinin yöneticilerinin duruşması başlıyor. Parti yöneticileri, göçmenlere ve solculara karşı sistematik şiddet uygulayan bir suç örgütünü yönetmekten yargılanıyor.

Dış Haberler

Yunanistan'ın en çok oy alan 3. partisi olan faşist Altın Şafak partisinin liderleri, göçmenlere ve solculara karşı sistematik şiddet uygulayan bir suç örgütünü yönetmekten yargılanıyor. Parti lideri Nikos Mihalolyakos ve üst düzey yöneticilerin de aralarında bulunduğu 69 kişinin duruşması bugün başlıyor.

Mikaloliakos tarafından küçük bir neo-Nazi örgüt olarak 1980'lerin ortasında kurulan örgüt, 2009 krizinin ardından büyüyerek, çok sayıda şiddet olayına sebep olmuştu. Üç ay önce yapılan seçimlerde %6.28 oy alan Altın Şafak'ın liderleri suçlu bulunurlarsa 10 yıl hapisle karşı karşıya olacaklar.

Duruşma Atina yakınında üst düzey güvenlikli bir hapishanede gerçekleştirilirken, Altın Şafak karşıtı eylemlere önlem olarak bölgedeki okulların tatil edildiği de bildirildi. Yunanistan ırkçı saldırıların resmi rakamlarını açıklamazken, insan hakları örgütleri 2010'dan beri artan saldırıların ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebep olduğunu söylüyorlar.

Altın Şafak saldırılarının kurbanları, Altın Şafak üyelerinin beyzbol sopaları, çivili sopalar ve muşta kullandıklarını söylüyorlar. Parti saldırılarla alakaları olmadığını söylerken, devletin Altın Şafak saldırılarını ancak 2013 yılında da antifaşist Yunan rap şarkıcısı Pavlos Fissas'ın bıçaklanarak öldürülmesinin ardından ciddiye almaya başladığı belirtiliyor.