Facebook'a yönelik eleştiriler artıyor

Facebook'un internet bağımlılığını arttırdığına ve insanların psikolojik zaaflarını istismar ettiğine dair eleştiriler gelmeye devam ediyor. Son olarak, Facebook'un eski ortakları ve yöneticileri, şirkete yönelik sert eleştiriler getirdiler.

Can Kuyumcuoğlu

Facebook'un eski yöneticilerinden ve ortaklarından bazıları, oluşumunda yardımcı oldukları sosyal paylaşım sitesi Facebook'a dair endişelerini dile getirmeye başladılar.

AP News'ın haberine göre, geçen ay şirketin ilk başkanı Sean Parker, bir kamusal oturumda Facebook'un kullanıcılarını bağımlı kılmak için insan psikolojisinin zaaflarından yararlandığını dile getirdi. 2007'de şirkete katılan eski Facebook başkan yardımcısı Chamath Palihapitiya, yakın bir zamanda Stanford'da dinleyicilerine şirketin, toplumsal üretimi parçalara ayırarak dağıttığını söyledi.

Son olarak girişimci bir kapitalist ve Facebook ve Google'ın ilk yatırımcılarından olan Roger McNamee, USA Today Ağustos sayısında, iki şirketin de “kamu sağlığını ve demokrasiyi” tehdit ettiğini yazdı.

ELEŞTİRİLER ARTIYOR

Sürekli artan yalan haberler, filtre baloncukları, troll hesaplar ve çevrimiçi tacizler sosyal medya şirketleri için yılın başından beri eleştiri konusuydu. Başkan Donald Trump'ın yandaşlarını öven ve karşıtlarına hakaret eden twitler, tartışmaları alevlendirdi.

FACEBOOK'TAN AÇIKLAMA

Bir e-posta yorumunda Facebook, “gelişmek için çok çalışıldığını” söyleyerek şirketin altı yıl önce bırakan Palihapitiya'nın çalıştığı dönemden farklı olduğunu belirtti.

Şirket, “Dışarıdan uzmanlar ve akademisyenlerle hizmetimizin iyi yönde ilerlemesi için çok çalışma ve araştırma yaptık ve bunları yapım gelişim departmanını bilgilendirme amacıyla kullanıyoruz. Doğru yatırımların yapılmasını sağlamak için kârlarımızı düşürmeyi planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.